Hírek

2011.07.18. 12:42

A Die Presse megvédte a magyar kormányt

A Die Presse című osztrák konzervatív lap hétfői számában az Orbán-kormányról értekezik, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív újság a magyarországi munkaügyi helyzetre tért ki, míg a Financial Times Deutschland című gazdasági napilap a kormány gazdaságpolitikáját elemezte.

MTI

Európa többi országában ellenségesen tekintenek az Orbán-kormányra, holott az szellemi, politikai, erkölcsi fordulatot akar végrehajtani - írta hétfői kommentárjában a Die Presse. Hans Winkler cikkíró emlékeztetett: a Magyarország elleni támadások fő motorja,  Martin Schulz szocialista EP-frakcióvezető szankciókkal fenyegette meg Budapestet, arra hivatkozva, hogy a kormány demokratikus alapjogokat sértett meg - például az új médiatörvénnyel, amellyel saját ellenőrzése alá akarta vonni a sajtót. Valójában azonban csak a rendszerváltás óta esedékes szabályozást hajtotta végre a kormány (nyugati minták alapján) - tette hozzá a cikkíró.

Winkler sajátságosnak nevezi az Orbán-kormánnyal kapcsolatban szemrehányásként emlegetett "nemzeti-hazafias" jelzőt, amely különösen hangzik a saját nyelvvel és identitással rendelkező szuverén államokból álló közösségben. A magyar kultúrnemzet meghatározását - azét a nemzetét, amely korábbi területének kétharmadát elvesztette, és népes kisebbségei élnek a mai határokon túl - nem szabad Európa-ellenesnek bélyegezni, különösen azért nem, mert a balkáni háborúk óta rögzítettek az európai határok - írta a Die Presse kommentátora.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Michaela Seiser tudósítását közölte a munkanélküliek ellátmányának csökkentéséről. A parlament határozata értelmében munkaképes emberek elveszítik jogosultságukat mindennemű állami juttatásra, ha nem vállalják el az állam vagy az önkormányzat által felkínált munkalehetőséget. Az új törvény alapján munkanélküliek akár lakóhelyüktől távol eső munkahelyre is irányíthatók.

A Financial Times Deutschland a kelet-európai országoknak a gazdasági-pénzügyi válságra adott válaszintézkedései között megemlítette Magyarország rendhagyó útját. Az Orbán-kormány "populista intézkedései" közé sorolta Martin Kaelble és Hubert Beyerle a bankokra és vállalatokra kivetett (külön)adót, továbbá a magánnyugdíj-pénztárak államosítását.

Ez statisztikailag növelte az állam bevételeit. "Orbán ezzel ugyan arcul csapta a pénzügyi piacokat, ami veszélyessé válhat" - idézte a berlini lap Martin Marinovot, a Raiffeisen Capital Management szakértőjét, aki szerint "rövid távon azonban Magyarország levegőhöz jutott."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!