Hírek

2011.05.22. 12:12

Újabb terrorellenes rajtaütések lehetnek Pakisztánban

Az Egyesült Államok szükség esetén újból végrehajtana Pakisztánban katonai rajtaütéseket terroristák ellen - mondta a BBC-nek Barack Obama amerikai elnök.

MTI

Obama, aki keddtől - II. Erzsébet királynő vendégeként - állami látogatást tesz Nagy-Britanniában,  a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjúban kijelentette: az amerikai kormány "nagyon tiszteli" Pakisztán szuverenitását, ám nem nézheti tétlenül, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei ellen Pakisztánban szőtt "aktív" terrortámadási tervek megvalósuljanak.

Obama szerint az al-Kaida terrorhálózat néhány hete Pakisztánban megölt vezérének, Oszama bin Ladennek "valamilyen külső segítségre" volt szüksége ahhoz, hogy 5-6 évig az országban élhessen. Az Egyesült Államok most azt vizsgálja - és Pakisztántól is ennek kivizsgálását kéri -, hogy "kormányzati vagy nem kormányzati" segítségről, széles körű hálózatról vagy "néhány emberről" volt-e szó.

Obama szerint az Egyesült Államok több terroristát ölt meg Pakisztán területén, mint bárhol másutt a világon, és ez nem lett volna lehetséges pakisztáni együttműködés nélkül, de Oszama bin Laden esete figyelmeztetés arra, hogy még szorosabb kooperációra van szükség.

Az amerikai elnök kijelentette: az al-Kaida vezére ellen indított rajtaütés végrehajtóinak utasítása bin Laden megölésére vagy foglyul ejtésére szólt. Obama ugyanakkor nem adott érdemi választ arra a riporteri kérdésre, hogy Oszama bin Ladennek mit kellett volna tennie ahhoz, hogy élve elfogják, mondván: a művelet részleteibe nem kíván belemenni. Arra a felvetésre azonban, hogy jogi és egyéb szempontból rendkívül nehéz feladat lett volna az al-Kaida vezetője elleni eljárás lefolytatása, ha bin Laden élve kerül az amerikaiak kezére, Obama csak annyit mondott, hogy az akció megtervezése során "nem ez volt az első számú mérlegelési szempont".

Az amerikai elnök szerint "hiba", hogy Pakisztán "megszállottan" Indiát tekinti a létét fenyegető veszélyforrásnak. Az Egyesült Államok igyekszik megértetni Pakisztánnal, hogy a rá leselkedő legnagyobb veszély "belülről fakad", és ha a pakisztáni hatóságok nem tudják megfékezni az országban tevékenykedő terrorcsoportokat, az Pakisztán "komoly mértékű destabilizálódásához" vezet - fejtegette a vasárnapi BBC-interjúban Barack Obama.

Afganisztánról szólva az amerikai elnök kijelentette, hogy az ottani helyzetet csak katonai eszközökkel nem lehet megoldani, és nem lehet azt várni, hogy Afganisztánban, a világ egyik legszegényebb országában "hirtelenjében" olyan intézményrendszer alakuljon ki, mint amilyen a fejlett demokráciákban működik. Obama szerint a katonai erőfeszítések eredményeit olyan politikai rendezésre kell felhasználni, amely biztosítja az alkotmányosság és az emberi jogok tiszteletben tartását. "Az eredmény nem lesz tökéletes", de el lehet jutni addig a pontig, ahol lehetségessé válik a politikai megbékélés. Ennek része lehet a tárgyalás a tálib erőkkel is, jóllehet a rendezéshez szükséges, hogy a tálibok megszakítsanak minden kapcsolatot az al-Kaidával, lemondjanak az erőszakról, és tartsák tiszteletben az afgán alkotmányt - mondta az amerikai elnök.

Az izraeli-palesztin viszonyról szólva Obama megerősítette azt az álláspontját, hogy az 1967-es izraeli határokat kell a jövőbeni palesztin állam megteremtéséről szóló tárgyalások alapjának tekinteni. Hozzátette: "irreális" elképzelésnek tarja, hogy a problémát kizárólag az ENSZ keretein belül meg lehet oldani, a feleknek közvetlenül egymással kell tárgyalniuk - adta hírül az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!