Hírek

2011.03.09. 16:11

A Mal Zrt. cáfolja Illés Zoltán kijelentéseit

A Mal cáfolja a környezetvédelmi államtitkár kijelentését, miszerint a cég a zagytározók maximális kihasználása után bezárták volna az ajkai gyárat és tevékenységüket Boszniába helyezték volna át.

MTI

Illés Zoltán államtitkár korábban azt mondta: az információk azt mutatják, a katasztrófa tavaly október 4-ei bekövetkezéséig a zagytározót is üzemeltető cég semmilyen iratot nem nyújtott be a környezetvédelmi hatósághoz arra vonatkozóan, hogy környezethasználati engedélyét meg kívánná hosszabbítani. Így elképzelhető, hogy a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat, a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat és tevékenységüket Boszniába helyezték volna át.
A Mal jogi képviselője, Ruttner György a Magyar Távirat Irodának elküldött közleményében cáfolta a környezetvédelmi államtitkár kijelentéseit, azt hangsúlyozva, hogy azokat sem információk, sem bizonyítékok nem támaszthatják alá, és - mint írta - az áttelepítés fizikailag is lehetetlen, egy soha meg nem térülő, 30 milliárd forintos beruházás lenne.

Illés Zoltán szerint mivel a térségben már nem lehet nyereségesen bauxitot bányászni, újabb zagytározók építésére sem nyílt lehetősége a cégnek, ezért a dokumentációk tanúsága alapján az X-es tározó falát újabb 2-3 méterrel szerették volna megemeltetni, hogy a még néhány hónap alatt termelődő vörösiszapot tárolni tudják.

Ruttner György közleményében ezzel kapcsolatban azt írta: a Környezetvédelmi Hatóság, melynek felügyelete és irányítása Illés Zoltán államtitkárhoz tartozik, 2010. szeptember 28-án és 29-én tekintette meg a valamennyi érintett hatóság által engedélyezett Halimba-Mélyszint egymilliárd forintos bauxitberuházást, amely 2014. tavaszáig biztosítja a Mal Zrt. bauxitszükségleteinek jelentős részét, és 2009-ben jogerősen engedélyezte azon tározóbővítéseket, amelyek 6-8 évre biztosítanak lerakási lehetőséget.

Arra reagálva, hogy a környezethasználati engedély meghosszabbítási igényére, valamint a száraztechnológiára való átállási tervre csak a katasztrófa bekövetkezte után, az állami felügyelet alá vonást követően került sor, Ruttner György közölte: a Mal Zrt. minden előírást betartott környezetvédelmi feladatai ellátása érdekében, amelynek egyértelmű bizonyítéka, hogy idén, 2011. február 23-án jogerős hatósági engedély született a 2018-ig szóló egységes környezethasznosítási engedélye megadásáról, mely jelenleg is szabályos jogi keretet biztosít tevékenysége folyamatos gyakorlására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!