Hírek

2011.02.11. 10:10

Mérséklődő Fidesz-előny

A Fidesz támogatottsága 3%-ot csökkent, az összes választókorú körében 31%-on áll a kormánypárt, ami a választások óta a leggyengébb eredmény.

Forrás: MTI

A Fidesz támogatottsága három százalékpontnyit csökkent, az összes választókorú körében 31 százalékon áll a kormánypárt, ami a választások óta a leggyengébb eredmény - ismerteti a Szonda Ipsos február elején végzett közvélemény-kutatását a pénteki Népszabadság. Az MSZP támogatottsága viszonylag stabil, ezúttal a népesség 12 százaléka áll mögötte. A Fidesz támogatói köre 2,5 milliós, a szocialistáké egymilliós. A Fidesz és az MSZP híveinek eltökéltsége ebben a hónapban közelebb került egymáshoz - az ellenzéki párt támogatói aktívabbak mint december-januárban, de még mindig visszafogottabbak, mint a kormánypártiak.

A biztos pártválasztói körben is mérséklődött a különbség: a januári 65-17 százalékos Fidesz-MSZP-arány 60-20-ra változott.

Az őszi hónapokban lévő mélypontról elmozdult a Jobbik és az LMP. A Jobbik a választópolgárok 7, az ökopárt 4 százalékát vonzza (csaknem hatszázezer, illetve bő háromszázezer embert). Az utóbbi hónapok adatai alapján kijelenthető, hogy a biztos pártválasztók körében a Jobbik egyértelműen tíz százalék fölötti (most 12 százalékos) párt, az LMP pedig fölötte van a bejutási küszöbnek (hat százalék).

A kutatás szerint érezhető a közhangulat enyhe romlása, havi 2-3 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok (jelenleg 61 százalék osztja ezt a nézetet), és csökken azoké, akik pozitív fejleményekről számolnak be (most 30 százalék van ezen a véleményen) - olvasható a Népszabadságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!