Hírek

2011.02.19. 19:13

Agyonlőtt tüntetők, meghátráló katonaság - forrong az arab világ

Líbia elégedetlen az unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásával, Jemenben a rendőrök agyonlőttek egy tüntetőt, Bahreinben a katonaság visszavonult Gyöngy térről.

(MTI)

Líbiában bekérették a magyar nagykövetet

Bekérették Magyarország líbiai nagykövetét - írja Le Monde. A francia lap úgy tudja, az EU soros elnökének nagykövetével közölték a líbiai külügyminisztériumban, hogy ha az EU kritizálni fogja a tüntetések miatt Líbiát, felfüggeszti az együttműködést az EU-val az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.



A líbiai külügyminisztériumba nemrégiben bekérették Magyarország tripoli nagykövetét, hogy ezzel is jelezzék: az észak-afrikai ország kormánya elégedetlen az Európai Unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásaival - olvasható a Le Monde című francia napilap honlapján.


Jemenben a rohamrendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre

A jemeni rohamrendőrség agyonlőtt egy tüntetőt, öt másikat pedig megsebesített szombaton, amikor a fővárosban, Szanaában tüzet nyitott egy többezres demonstrációra. A tiltakozók kora reggel a szanaai egyetemről az igazságügyi minisztérium elé vonultak, a rezsim távozását követelő jelszavakat skandálva. A rohamrendőrök, civilruhás emberek támogatásával rátámadtak a menetre, tüzet nyitva a tüntetőkre, akik kőzáporral válaszoltak.  A dél-jemeni Áden kikötővárosában ugyanakkor az utcákról eltűntek a biztonsági erők, ami a város teljes káoszba süllyedésével fenyeget. Helyiek szerint nagyobb csoportok kormányépületeket fosztanak ki és gyújtanak fel.
A fővárosban először volt halálos áldozata a múlt hét végén kezdődött tüntetéseknek, amelyekben az egyetem diákjai Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelik.

A jemeni tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban az elmúlt kilenc napban több mint 150-en sebesültek meg.
Barack Obama amerikai elnök pénteken külön nyilatkozatban ítélte el a bahreini, líbiai és jemeni tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot.

Bahreinben a tüntetők újra birtokba vették a Gyöngy teret

Újra a tüntetők vették birtokukba Bahreinben az eddigi megmozdulások fő helyszínét, a Gyöngy teret: több ezer ember özönlött vissza a főváros központjában lévő területre szombaton, annak ellenére, hogy a katonaság után a rendőrök is kiürítették a körzetet. Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség számolta fel a tüntetők manámai Gyöngy téren felütött sátortáborát: a műveletben négy ember meghalt, 231-en megsebesültek.

A Gyöngy teret ezt követően a hadsereg egységei szállták meg, ám miután az Öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője szombaton a bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manáma utcáiról való visszavonását követelte a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalások feltételeként, a trónörökös utasítást adott a katonai egységek távozására.

Bár bejelentették, hogy ezentúl a rendőrség felel a biztonság fenntartásáért (a rendőri alakulatok eleinte próbálták is megakadályozni a tér felé özönlő tüntetők továbbhaladását), amikor a tömeg több ezer fősre nőtt, a rendőrök hirtelen távoztak. Szemtanúk szerint a térre visszatérők közül többen térdre rogytak, s megcsókolták a földet örömükben.
Közben a bahreini szakszervezetek szövetsége bejelentette, hogy vasárnaptól határozatlan idejű, általános sztrájkra szólítja fel tagjait. Ettől csak abban az esetben állnak el, ha a hadsereget visszahívják az utcákról, és lehetővé teszik a békés tüntetések megtartását, méghozzá úgy, hogy közben ne kelljen félni a rendfenntartó erők agressziójától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!