Hírek

2010.07.02. 11:30

Rá kell kapcsolnia a kormánynak

Még javában folyik itthon kormányzati berkekben a lázas keresés, hogy az összevonásra ítélt média- és hírközlési szabályozó hatóság távközléshez kötődő ügyeit a jövőben ki felügyelje. Az eddig önálló szervezet elnöke június 30-ával lemondott. Az idő viszont egyre sürget: három területen is komoly feladat előtt áll a jövendő felügyeleti szerv.

Világgazdaság

A legfeszesebb menetrendet az Európa-szerte folyó digitális átállás diktálja. Magyarország 2011. december 31-i dátummal vállalta, hogy a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós műsorszórást megszünteti, helyébe a jóval több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológiát lépteti.

 Igaz, a műszaki feltételeket megvalósító Antenna Hungária a felügyeleti hatóság megállapítása szerint tartja az előírt ütemet, és a régi rendszerek lekapcsolásának tényleges folyamata is csak jövőre lesz aktuális, de az ezzel kapcsolatos kommunikációt már most fel kellene gyorsítani. Nem mindegy ugyanis, mennyire vannak vagy lesznek tisztában az emberek azzal, hogy 2012-től már csak azok tudják – előfizetés nélkül is – fogni a köztévé adásait, akik időben gondoskodtak a földfelszíni vételhez szükséges jelátalakítókról - írja a Világgazdaság.

Ezek beszerzésének a támogatására létezik is egy 2,5 milliárd forintos állami keret, amelyet az RTL Klub műsorszolgáltatási díjából különítettek el, de amelyet egyelőre zárolt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Az átállás folyamatát némileg az is nehezíti, hogy nemcsak a nagy országos csatornákat érinti majd, hanem a helyi tévéadókat is. Az újjáalakuló hatóság feladata lesz sok egyéb mellett az is, hogy figyelmeztessen az ezekkel kapcsolatos határidőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!