Hírek

2010.06.17. 09:08

Mit csináljunk, hogy elég legyen a nyugdíjunk?

A német példa: folyamatos reformokkal sikerült szinten tartani a rendszer finanszírozhatóságát.

BD–JK

„Tartós és jövőbiztos” – e szavakkal jellemezte Angela Merkel kancellár a felosztó-kirovó alapon működő német nyugdíjrendszert a 80 milliárd eurós takarékossági csomag múlt heti bemutatásakor. Éppen ezért a nyugdíjbiztosítónak utalt évenkénti költségvetési támogatást nem is érintik a kereszténydemokrata–liberális koalíció által elfogadott konszolidációs intézkedések.

A nyugdíjkorhatár 2031-ig fokozatosan 67 évre történő emeléséről szóló 2007-es döntést szintén változatlanul hagyná a kormányzat az új konszolidációs törekvések közepette is.
Európa legtöbb társadalmához hasonlóan Németországban is igen kedvezőtlenül alakulnak a demográfiai folyamatok a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából.

Előrejelzések szerint a lakosság a jelenlegi 82 millió főről 2060-ra 68-70 millióra zsugorodik, ezen belül pedig főleg az aktív befizetők száma fog csökkenni. A berlini munkaügyi és szociális minisztérium számításai szerint 2030-ra csupán két aktív munkavállaló jut majd minden nyugdíjasra, szemben a jelenlegi három, illetve az 1991-es négy fővel.

A várható életkor kitolódása miatt pedig a nyugdíjban eltöltött idő is nagymértékben megnövekedett. Míg 1960-ban a nők 10,6, a férfiak pedig 9,6 évet éltek átlagban nyugdíjasként, 2008-ban már rendre 20,4, illetve 15,5 évre nőtt ez a tartam.

A cikk folytatása és további információk a témában itt olvashatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!