Hírek

2010.06.03. 13:58

Gaskó: a Tesco bosszúhadjáratot folytat

A Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Eco

Gaskó István szerint a Tesco jogellenesen járt el, amikor rendkívüli felmondással megszüntette a Ligához tartozó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnökének és egyik tisztségviselőjének munkaviszonyát szerdán.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke elmondta: a munkáltató azzal indokolta a rendkívüli felmondást, hogy megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét akkor, amikor egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről.

Gaskó István kifejtette, hogy a Munka törvénykönyve alapján szakszervezeti tisztségviselő rendkívüli munkaköri felmondása esetén a munkáltatónak tájékoztatni kell az érdekképviseletben felettes vezetőt, ez esetben a Ligát. A Tesco nem tartotta be ezt a jogszabályt, mert nem kaptak tájékoztatást, és amikor erre az áruházlánc humánvezetőjének figyelmét felhívták, azt a választ kapták: a törvénysértésről tudnak, de ez nem akadályozza az intézkedést.

A Liga elnöke szerint a Tesco bosszúhadjáratot folytat a szakszervezet ellen, mert az több esetben is sikeresen lépett fel a bíróságon a munkavállalók érdekében.

Bubenkó Csaba, aki biztonsági operátori beosztásban volt a Tescónál és függetlenített szakszervezeti elnökként látta el az érdekvédő munkát kiemelte, hogy a Tesco az idén már négy szakszervezeti tisztségviselőnek felmondott. Beszámolt arról is, hogy korábban már rendőrségi feljelentést is tettek amiatt, hogy a Tesco tiltott adatgyűjtést folytat a szakszervezeti tisztségviselőkről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!