Hírek

2010.06.08. 11:48

FT: Orbánnak meg kell fékeznie a rakoncátlan populizmusát

A londoni gazdasági napilap vezető anyagában, kritikusan értékeli az alig egy hete hivatlban lévő Orbán-kormány működését, gazdaságpolitikai terveit, illetve az ország helyzetét.

Világgazdaság Online

A lap bécsi tudósítója egyrészt számba veszi Orbán Viktornak és a Fidesz-vezetésnek az áprilisi győzelem óta tett, a gazdaságot érintő megnyilatkozásait: Simor Andrásnak, a „köztiszteletnek örvendő MNB-elnöknek” az eltávolításától kezdve, a lakossági devizahitelek szakmailag vitatott konverzóján át a szomszédok rosszallását kiváltó szimbolikus nemzetpolitikai gesztusokig. Ezek sorában az utolsóként kerít szót a Magyarországot Görörögországgal párhuzamba állító, az államcsőd lehetőségét is megpendítő fideszes nyilatkozatokra.

A tudósító másrészt összeveti Magyarország és Görögország makrogazdasági paramétereit: az államadósság nagyságát, a GDP-arányos költségvetési hiányt, illetve a lehívatlan IMF-hitelkeretében rejlő tartalékot Végül megállapítja: Magyarország helyzete lényegesen stabilabb, bár az ország még nincsen túl a nehezén.

Végezetül a görög–magyar párhuzammal kapcsolatos nyilatkozatok mögött meghúzódó szándékokat boncolgatja a szerző, aki szokatlanul kemányen nyilatkozik az Orbán-kormányról.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!