Hírek

2010.05.03. 19:03

Politikai elemzők az Orbán-kormányról

Elsősorban az olcsó állam létrehozását szimbolizálja az összesen nyolc minisztériumból álló, leendő második Orbán-kormány az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

MTI

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója közölte, hogy a kibontakozó új kormányzati struktúra az eddiginél hatékonyabb vezetés lehetőségét rejti magában, de sikere függ a személyiségek együttműködésétől, a hatáskörök pontos elhatárolásától is.

Az új kormányszerkezet Orbán Viktor azon üzenetét erősíti, hogy az államigazgatás takarékoskodni fog és leépítik a bürokráciát - mondta Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese.
Ennek végrehajtásához azonban nem elég a tárcák számának csökkentése, változtatni kell a minisztériumok működésén, illetve a háttérintézmények feladatain és létszámán is - fűzte hozzá.
 
Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője aláhúzta: a Magyarországhoz hasonló méretű országokban általában a tizenöthöz szokott közelíteni a minisztériumok száma. A kevés tárca a kormányzás centralizáltságát növeli, ráadásul azt a kérdést is felveti, hogy az ország brüsszeli képviselete mennyi időt rabol el a "csúcsminisztériumok" vezetőinek életéből - mutatott rá.
 
Juhász Attila arról is beszélt, hogy az átalakításnak szervezeti szempontból is van egyfajta ésszerűsége, ugyanis ezzel egy centralizáltabb, politikai szempontból összefogott szerkezet jön létre, hiszen lesznek olyan minisztériumok, ahol szerteágazó feladatokat vontak össze. Véleménye szerint így az önálló tárcával nem rendelkező területek, mint a sport, a környezetvédelem vagy a kultúra képviselőinek a tárcákon belül kell megoldaniuk saját érdekérvényesítésüket.
 
Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az összevont minisztériumi szerkezet a tárcák közötti érdekellentéteket is csökkenti, a minisztériumok számának csökkentése pedig nem jelenti automatikusan egy-egy ágazat - például a környezetvédelem és az oktatás - háttérbe szorulását.
 
Ezzel szemben Filippov Gábor úgy foglalt állást, hogy a környezetvédelmi minisztérium megszüntetése egyben azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány a környezetpolitikánál fontosabb feladatnak tartja a közrendet, a gazdaság talpra állítását, valamint a nemzetpolitikát.
 
A magyar kormányszerkezetben a rendszerváltás óta ismeretlen miniszterelnök-helyettesi posztról szólva Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy Navracsics Tibornak kiemelt feladata lesz az államirányítás szempontjából, de politikai felelőssége nem lesz nagyobb minisztertársainál.
 
Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője ugyanakkor a miniszterelnöki szerepkör megkettőzéseként értékelte Navracsics Tibor kinevezését, ami szerinte Orbán Viktor munkáját könnyítheti a jövőben. A "kényelmetlen, mindennapi konfrontációkat" ugyanis Navracsics Tibor vállalhatja magára, míg a Fidesz elnöke maradhat "parlamenten kívüli", illetve a "kormány felett álló" szerepkörében - fűzte hozzá.
 
Juhász Attila emlékeztetett: Orbán Viktor korábbi nyilatkozata szerint Navracsics Tibor tárcája utasítási joggal a végrehajtásért fog felelni. A Political Capital szakértője Semjén Zsolt pozícióját sokkal szimbolikusabbnak tartja, és a kinevezés fontos okának látja, hogy a Fidesz pártszövetséget alkot a KDNP-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!