Hírek

2010.04.12. 16:56

Roma politikusok és jelöltek a választásokról

A már biztosan a Parlamentbe jutott roma képviselők közül a fideszes, régi motoros, Farkas Flórián szerint a cigányoknak nem kell félni a radikálisok előretörésétől, az újonnan képviselővé lett, LMP-s Osztolykán Ágnes szerint viszont félelmetes, hogy a Jobbik szerephez jut az Országgyűlésben.

VG

A választások talán legnagyobb vesztese a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke szerint az ország „az önpusztító végzet” felé rohan. Horváth Aladár bejelentette visszavonulását a politikától, amellyel valószínű, hogy a roma polgárjogi gondolkodás és mozgalom legendás korszaka is véget ért.  

Akiknek sikerült
Miután az őt indító Lehet Más a Politika (LMP) 7, 5  százalékos eredménnyel jól szerepelt a választások első fordulóján „vadonatúj” ember lesz a roma képviselők közt a 36 éves, korábban sokáig a közigazgatásban, minisztériumi roma referensként dolgozó Osztolykán Ágnes, aki a párt fővárosi listájáról jutott mandátumhoz, ahol a második helyet kapta meg. A leendő képviselőnő a Roma Sajtóközpontnak (RSK)  emlékeztetett arra, hogy pártja a fővárosban megverte a Jobbikot, félelmetesnek nevezte, hogy a radikális párt szerephez jut az Országgyűlésben, és kizárta „a vele való gondolkodást”. Osztolykán Ágnes szerint  a vidéki elkeseredettség és kiszolgáltatottság „a radikális gondolkodás melegágya”, ezért „meg kell mutatni az   embereknek, hogy nem ez a helyes út.” A párt területi listáján harmadik helyen álló Bereczné Bari Judit    úgy vélte: az LMP választási eredménye nem elég ahhoz, hogy személy szerint ő mandátumhoz jusson.   A képviselő-jelölt szerint a Fidesz-KDNP országos és területi listáiról mandátumhoz jutó roma képviselőknek felül kell majd emelkedniük „pártkatonai státuszukon” a hazai cigányság érdekében. Miután az őt indító Fidesz-KDNP területi listán 87 mandátumot szerzett az első fordulóban, Osztolykán Ágnes mellett biztos benn ül majd ismét a Parlamentben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki a hamarosan kormányra lépő párt területi listáján a nyolcadik, országos listáján pedig a 12. helyet kapta. A 2002 óta az Országgyűlésben ülő politikus a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: nincs félnivalójuk a magyarországi romáknak a Jobbik jelentős előretörése miatt, mert a Fidesz és a Lungo Drom közösen kidolgozott cigány politikája képes lesz valóságos integráció elindítására. Farkas Flórián hozzátette: rajta kívül Varga József is ismét mandátumhoz jutott a budapesti lista 18. helyéről, és úgy tudja, hogy Berényi László, az Lungo Drom alelnöke is bejut a Parlamentbe a Somogy megyei területi lista 9. helyéről. Járóka Líviának, az EP néppárti képviselőjének  jelölését viszont szimbolikusnak  nevezte a Fidesz-KDNP országos listáján.

A baloldal egyetlen kétesélyese 

A baloldalon egyedül csak a szocialisták országos listájának 56. helyén indított Teleki László, jelenlegi romaügyi miniszterelnöki megbízott maradt még talpon, de rezeg a léc alatta. A politikus a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: a baloldalon nem csupán ő, senki sem számított ilyen erős vereségre az első fordulóban. Teleki László kevés esélyt lát arra, hogy a második fordulóban mandátumhoz jusson az országos listáról. A politikus ugyanakkor úgy vélekedett: jelenleg a roma-ügy jelenti az egyik legnagyobb kihívást az országban, ami próbatétel elé állítja majd a Fideszt is. Szerinte a cigányság szempontjából az a fő kérdés, hogy a jobboldali kormány tud-e majd hathatós lépéseket tenni például az oktatás, a foglalkoztatás területén és folytatja –e a szocialista kormány által megkezdett programokat.

A nagy vesztesek

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPM) elnöke hétfőn bejelentette visszavonulását a politikától azután, hogy vasárnapi, a Roma Sajtóközpontnak tett nyilatkozata szerint „ megrázó vereséget” szenvedett az edelényi választókörzetben, ahol 335 szavazattal utolsó lett, függetlenként indulva. Horváth Aladár döntésének hátteréről azt mondta: nincs értelme tovább harcolnia a pártok "elnyomó politikájával" szemben, mert szerinte igazolódott, hogy "a cigányok szavazatait megvásárló pártaktivisták pénzzel, vagy az uzsorások fenyegetésével képesek befolyásolni a választásokat". A roma polgárjogi aktivista szerint a magyar társadalom és vele a cigányság „az önpusztító végzet felé rohan", ám az emberek nem látják a veszélyt.

A Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Borsod megyei listáját vezető, ugyancsak két roma polgárjogi aktivista, Dancs Mihály és Bordás Géza szintén súlyos vereséget szenvedett. Dancs Mihály választókörzetében egyedül az MDF-et legyőzve az utolsó előtti helyen végzett 515 szavazattal, míg Bordás Géza 380 szavazattal szintén utolsó előtti lett, a Munkáspártot megelőzve. Dancs Mihály a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: nem voltak illúziói, szerinte eleve bukásra volt ítélve a többnyire roma jelölteket felvonultató párt, amely az eddigi választásokon sem érte el a parlamenti küszöböt.  Dancs szerint a mostani választás ismét azt bizonyította, hogy nem lehet etnikai alapon politizálni, mert a romák is pártszimpátia alapján voksolnak, és többségük most a Fideszre szavazott.
Az etnikai MCF Roma Összefogás Párt listáját vezető Kolompár Orbán azzal magyarázta sikertelen szereplését, hogy pártja nem indított országos listát a választásokon és nem volt pénzük kampányra. Az  Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) jelenlegi elnöke mindössze 491 szavazatot tudott szerezni az ózdi választókörzetben. Ezzel egyébként Kolompár Orbán elvesztette mentelmi jogát, így folytatódhat az a büntetőeljárás, melyet hűtlen kezelés miatt indítottak ellene. Kolompár Orbán fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szocialisták nem indítottak befutó helyeken romákat.
Hozzátette: az OCÖ a hétvégén értékeli a választás eredményeit és egyeztető tanácskozásra hívja a roma civil szervezeteket és kisebbségi önkormányzatokat, hogy közös összefogással meggátolhassák a Jobbik további mandátumszerzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!