Hírek

2010.04.25. 10:50

Háromszor annyiért kapjuk az áramot, mint amennyiért beszerzik

Az áram kilowattóránként 48 forint körüli árában mindössze 16,12 forintot tett ki 2010 első negyedévében a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók átlagos beszerzési ára - derül ki a Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent közleményből.

MTI Eco

Ebbe a 16,12 forintos átlagárba nem számították bele a kötelező átvétel alá eső áram beszerzési árát, és természetesen nincs benne a rendszerhasználati díj, az áfa, az árrés és más rárakodó díj.

Az energiahivatal közleménye hangsúlyozza, hogy a tényleges piaci vásárlási árból nem állapítható meg, hogy az egyetemes szolgáltatók az év első három hónapjában elérték vagy túllépték-e a jogszabályban meghatározott árrést. A jogszabály szerint az árrés átlagos értéke 2010-ben kilowattóránként 1,98 forint lehet.

Az áram, mint termék többféle, így a beszerzési ára is különböző. A 24 órára szóló "megrendelés", az úgynevezett zsinórtermék a legolcsóbb, a csúcsidőszakban pedig a legdrágább az áram. Az eltérő fogyasztási szerkezet miatt eltérőek az egyetemes szolgáltatók beszerzési árai.

A Magyar Energia Hivatal a napokban tette közzé, hogy 2009-ben az egyetemes szolgáltatóknál összesen 957 millió forinttal nagyobb volt az árrés, mint amit a jogszabály megengedett. A többletet az egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árában számolják el, ami kilowattóránként átlagosan hat fillérrel mérsékli a végfelhasználói árat.

Az árrést éves szinten a felhasznált mennyiség alapján tudja összegezni az energiahivatal. Az átlagos árrés végleges mértéke csak az adott évet követően válik ismertté, ezért az árszabályozás lehetőséget ad arra, hogy a hivatal a többletet vagy a hiányt utólag ilyen módon kezelje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!