Hírek

2010.03.29. 20:41

Munkák, ahol a nők többet keresnek

Magyarországon átlagosan 13 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi munkavállaló – sok egyéb mellett ez derül ki a Workania állásportál által működtetettt Merces.hu online fizetési felmérés legutóbbi kutatásából.

Világgazdaság Online

A saját ötlet alapján létrehozott, úttörőnek számító fizetés-összehasonlító portálon az elmúlt egy év során 82.000 ember vett részt önkéntesen a felmérésben.

A fizetési olló igazán a topmenedzserek között nyílik a legszélesebbre: itt átlagosan 27%-os a különbség, természetesen ugyancsak a férfiak javára.

Hasonlóan éles a megkülönböztetés az érettségi nélküli munkavállalók körében is, a jövedelmi különbség itt 22%-os. Érettségivel és egyetemi diplomával pedig 14%.

Az érettségivel rendelkező munkavállalók esetében például egy hölgy szakács átlagosan a kétharmadát, egy recepciós a négyötödét, egy értékesítési menedzser pedig a háromnegyedét keresi férfi kollégáinak.

A Merces kutatása szerint, bár ritkábban, de néhány esetben előfordul, hogy a hölgyek többre számíthatnak: az asszisztensek körében átlagosan 8%, az érettségivel rendelkező pénztárosok esetében 10%, a szintén érettségivel rendelkező termékmenedzsereknél 4%, az egyetemi diplomával rendelkező könyvelőknél 5%, az ugyanilyen végzettséggel rendelkező gyógyszerészeknél és pszichológusoknál 9, illetve 11% a nők bérelőnye a férfiakkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!