Hírek

2010.03.31. 12:17

Athén helyett Berlin cserélje le az eurót?

Miután Angela Merkel német kancellárnak nem sikerült meggyőznie uniós partnereit olyan reformok szükségességéről, amelyek lehetővé tennék az eurózónából való kizárást, felerősödhetnek a Németország távozását szorgalmazó hangok.

Reuters - Világgazdaság Online

Az eurózónából való német kilépés otthoni támogatói azok, akik soha nem fogadták el a márka lecserélését, és ismét szabad kezet szeretnének az erős valutát, jelentős többletet és alacsony inflációt célzó gazdaságpolitika folytatására.

A márka visszatértét azonban Németországon kívül is sokan üdvözölnék: szerintük így Európa többi részének nem kellene alkalmazkodnia a német modellhez, és a termelékenység romlását továbbra is ellensúlyozni lehetne a valuta leértékelésének eszközével.

Rövid távon teljességgel irreális azonban egy ilyen forgatókönyv megvalósulása. Az euróövezet elhagyásának politikai és jogi nehézségei nyomán az csak akkor lenne lehetséges, ha hónapokig tartó válság során már minden egyéb alternatív megoldás elbukott.

Akkorra azonban már nem csak az euró, hanem az EU egészének túlélése kétségessé válna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!