Hírek

2010.02.27. 11:27

Szökőárt váltott ki a földrengés Chile partjainál, 17 halott

Legkevesebb 17 ember vesztette életét a szombat hajnalban Chile csendes-óceáni partjainál történt földrengésben - közölte a chilei rádió.

MTI

Az első hírek még 6 halálos áldozatról szóltak. Az amerikai földtani intézet közölte: két utórengés rázta meg Chile középső és déli partvidékét a Richter-skálán mért 8,8-es erősségű hajnali földmozgás után. Egy másik, 5,5-es utórengést is észleltek.

Ennek epicentruma szintén az óceán alatt volt, a part menti nagyvárostól, Valparaisótól 45 kilométerre, a fővárostól bő 80 kilométerre nyugatra. Szerte a dél-amerikai országban áramkimaradások voltak, megszűnt a telefonösszeköttetés, és akadozik a víz- és gázszolgáltatás.

Károk keletkeztek az utakban, hidakban, épületekben - Santiagóban néhány épület összedőlt -, de a pusztítás pontos mértéke három és fél órával a földrengés után még nem volt ismert.
 
A földmozgás helyi idő szerint éjjel fél 4-kor - közép-európai idő szerint reggel fél 8-kor - történt. A kormány nyugalomra intette a lakosságot.
 
A csendes-óceáni cunamielőrejelző központ közölte, hogy a földrengés szökőárt váltott ki, amely akár pusztító hatású is lehetett a part menti vidékeken. Előzőleg szökőárriadót léptettek érvénybe Chilére és Perura vonatkozóan. Ezzel egyidejűleg cunamiveszélyre vonatkozó - alacsonyabb szintű - figyelmeztetést adtak ki a Chilétől és Perutól északra elterülő országok, Ecuador, Kolumbia, Panama és Costa Rica csendes-óceáni partvidékére vonatkozóan.
 
A földmozgást a Csendes-óceántól távolabb fekvő, Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!