Hírek

2010.02.18. 10:26

Fed - Hoztak is ajándékot, meg nem is

Az amerikai gazdaságot idén továbbra is az erőteljes növekedés jellemzi majd, de a munkanélküliség magas szintje megmarad - figyelmeztetett a Federal Reserve (Fed).

BBC News - Világgazdaság Online

A legfrissebb előrejelzése szerint az amerikai gazdaság 2010-ben 2,8-3,5 százalékkal bővül majd, azaz a növekedés a korábban becsült 2,5-3,5 százaléknál magasabb lehet. Ám a munkanélküliségi ráta várhatóan 9,5-9,7 százalék között alakul, s csak a jövő évben mérséklédik 8,2-8,5 százalékra.

A BBC emlékeztet arra, Barack Obama elnök korábban beismerte, hogy az Egyesült Államokban sokan "küszködnek." "Amerikaiak millióinak még mindig nincs munkájuk, és további milliók küszködnek azért, hogy kijöjjenek a pénzükből. Nem lehet még sokat érezni az élénkülésből. Én megértem ezt" - tette hozzá az elnök.

A Cashline véleménye szerint a jelentés nem hozott sok újat. A jegybankárok továbbra is törékenynek ítélik a gazdaság teljesítményét, bár fenntartják a korábban megfogalmazott növekedési prognózisukat, ettől függetlenül a munkanélküliségi helyzet árnyalni fogja a képet, hisz nagyon lassú talpra állást vár a Fed munkaerő piacon.

Éppen ezért úgy gondolják, hogy szükség van még a jegybanki jelenlétre a gazdaságban, de lassan megkezdik a túlzott likviditás kiszívását a piacokról, bár ezen a téren nincs teljes egyetértés a jegybankárok között, van, aki még korainak tartja a visszavonulást. Összességében új programot nem adtak az "exit" stratégiát illetően, de a jegyzőkönyv hangvételén azért érződik, hogy most már a Fed is aggódik mérlegfőösszegének jelentős túlburjánzása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!