Hírek

2010.01.09. 09:49

Vagyonadó és kalkulátor, APEH-dilemmával

Komoly dilemmák a vagyonadó és a vagyonosodási vizsgálatok körül. Bár az ellenőrzések száma immár harmadik éve apad, nem csitulnak a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos viták. A tegnap elindult vagyonadó-kalkulátorra is várni kellett, az APEH naplóz, az anonimitás kizárt.

Világgazdaság Online

Egy adószakértő nem kevesebbet állít, mint hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) fiktív forráshiány alapján állapít meg komoly bírságokat, a saját folyószámlára történő befizetéseket ugyanis vagyongyarapodásnak tekinti.

Bár ez így önmagában igaz, az adóhatóságnál a héten a Világgazdaság kérdésére leszögezték: kiszűrik a készpénz- és folyószámla-mozgások okozta párhuzamosságokat.

Új topik ebben a kérdéskörben, hogy a vagyonadó kapcsán bevallott ingatlanértékek újabb ellenőrzések táptalajává válhatnak-e.

Mivel azonban az adóhivatal eleve hozzáfér az ingatlan-nyilvántartáshoz és értesül az adásvételekről is, a bevallásokkal vadonatúj adatokhoz biztosan nem jut hozzá az APEH.

Akadózó kalkulátor

Január 1-jén hatályba lépett a vagyonadótörvény, de az először 2009. november közepére ígért vagyonadó-kalkulátor a napokban még sehol sem volt az APEH honlapján

A december 15-i, legelső csúszást Bakonyi Ágnes, az adóhivatal szóvivője akkor azzal indokolta, hogy külső ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat is segítségül hívott a hivatal, és a segítségükkel pontosításokat végeznek a számológépen.

... és elindult

Pénteken az APEH közleményben tudatta, hogy elérhető a vagyonadó-kalkulátor. Kipróbáltuk.

De vigyázat! A kalkulátor használatához szükséges tájékoztatóban az áll, hogy a fellhasználó hozzájárul a közölt adatok adóhatóság által történő nyilvántartásához, kezeléséhez.

Az adóhatóság bekéri és az elévülési időn belül megőrzi a vagyonadó-kalkulátor használóinak adatait, amire azonban nem az adózók előzetes regisztrálása vagy ellenőrzésre kijelölése, hanem a joghátrányok elkerülésének garantálása érdekében van szükség.

A kalkulátor használatakor a tulajdonos közli az ingatlan paramétereit, amelyek alapján az APEH megbecsüli a forgalmi értéket. 

A kormányrendelet szerint ha az adózó a kalkulátor használatakor valós adatokat adott meg és az APEH által azok alapján becsült értéket tünteti fel bevallásában, de kiderül, hogy a tényleges forgalmi érték a becsültnél mégis magasabb, akkor az adóhatóság nem szabhat ki bírságot vagy pótlékot.

Ezek is érdekelhetik