Hírek

2010.01.19. 10:04

Traktorokkal torlaszolták az utakat a tiltakozó görög gazdák

A görög farmerek nagy forgalmú utakat zártak le traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel, így tiltakozva a szocialista kormány megszorító intézkedései ellen.

Financial Times - Világgazdaság Online

A mezőgazdasági dolgozók a fő észak-déli autópályát zárták le, amely Athént kötik össze Thesszalonikivel. A barikádok akadályozzák a Macedónia és Bulgária felé tartó forgalmat – jelenti a Financial Times.

A pamut- és gabonatermelők szövetsége úgy fogalmazott: számtalan sürgős rendezésre váró ügyük van a kormánnyal, a kifizetetlen EU támogatásoktól kezdve a nemzeti mezőgazdasági stratégia hiányáig. A lap megfogalmazása szerint az erősen átpolitizált mezőgazdasági szektor tiltakozása a vidéki lakosság széles körű elégedetlenségét jelzi.

Egyes termelői szövetkezetek szerint azonnal be kellene fagyasztani az állami Mezőgazdasági Banknak történő hiteltörlesztéseket, az érdekképviseletek emellett benzinár támogatást és garantált gabonafelvásárlási árat követelnek.

A balkáni uniós tagállam korábban azt ígérte, hogy 2012-ig az unióban kötelező 3 százalékos limit alá szorítja az éves deficitet, miután tavaly 12,7 százalékot tett ki a hiány. Az Athénba látogató uniós tisztviselők azt kérték, hogy a kormányzat pontosan számszerűsítse a tervezett intézkedések fiskális hatását, és az adatot építse be kalkulációiba.

Ezek is érdekelhetik