Hírek

2009.11.28. 05:43

Sztojka valótlanságshow-ja

Azt még csak értem, hogy az RTL a Cozma-gyilkosság egyik gyanúsítottjának a megszólaltatásával egy nagyot akart dobni, ám azt már nem, hogy amikor látták, Sztojka Iván a nyilvánosságot még véletlenül sem arra használja, hogy őszintén elmondja, mi is történt azon a hajnalon, főleg pedig, hogy a megbánásnak bármiféle jelét is tanúsítsa, miért nem hajították ki az egész beszélgetést a kukába.

Stanga István

„Ez hazugság. Ez az ember teljesen tönkretette a család életét, megölte s a földdel egyenlővé tette a gyermekemet” – mondta a meggyilkolt Marian Cozma édesapja annak az interjúnak a kapcsán, amelyet az RTL készített a 2009. február 8-án meggyilkolt kiváló veszprémi kézilabdás halála miatt előzetes letartóztatásban lévő egyik gyanúsítottal, az annak ideján magát önként feladó Sztojka Ivánnal, és amely beszélgetésről nem túlságosan szívesen írok, ugyanis ez a mindössze néhány perces tévés interjú a megcsúfolása volt mindannak, amit újságírásnak nevezünk. Ám mielőtt erről a dologról szót váltanánk, próbáljunk meg felelni arra kérdésre, hogy tudniillik mi is derült ki a csatorna által oly nagy dérrel-dúrral beharangozott műsorból. Nos, a válaszom az, hogy semmi..., pontosabban, hogy a 28 éves Sztojka Ivánnál – akinek legfeljebb csak annyi a bűne, hogy mindig rossz időben van rosssz helyen – rendesebb, dolgosabb, tisztességesebb és békésebb embert keresve sem lehetne találni széles e hazában. És bár e jellemzés értékét egy „kissé” csökkenti, hogy mindezeket – ha nem is szó szerint –magától Sztojkától tudjuk, ne legyünk szőrszálhasogatóak, és higgyük el, hogy esetében egy olyan férfiúról van szó, aki a család közelebbről meg nem nevezett vállalkozásaiból, ilyen-olyan szezonális munkákból tartja el magát, aki már réges régen nem kábítószerezik, aki soha az életben nem hordott magánál szúró-, vágó- és ütőfegyvereket, aki a lakását hitelből és szocpolból építgette, aki – de ezt talán mondanom sem kell – az ég adta   világon semmi lényegeset sem látott azokból az eseményekből, amelyek a veszprémi Patrióta lokálban játszódtak le, és aki egyébként is úgy került ebbe a gyilkossági ügybe, mint Pilátus a credóba. 

És most tegyük félre az iróniát, elvégre itt egy olyan tragédiáról van szó, amelyet ez az ország szerintem egészen a mai napig nem tudott igazán feldolgozni, még ha erre az RTL egyáltalán nem is volt tekintettel. Mert ha azt valahol esetleg meg is értem, hogy a csatorna a Marian Cozma-gyilkosság legismertebb gyanúsítottjának a megszólaltatásával egy nagyot akart dobni, azt már sokkal kevésbé, hogy akkor, amikor látták, az ügyvédje segítségét igénybe vevő Sztojka a nyilvánosságot még véletlenül sem arra használja, hogy őszintén elmondja, mi is történt azon a bizonyos februári hajnalon, különösen pedig, hogy a megbánásnak akár csak a legkisebb jelét is tanúsítsa, miért nem hajították ki az egész felvett anyagot a kukába. És még csak azt sem mondhatom, hogy ezért az egész történetért – amely teljes joggal váltotta ki a megölt sportoló édesapjának a felháborodását – Sztojka Iván tehető felelőssé, mert ő csak és kizárólag azt csinálta, amit a hozzá hasonló emberek szorult helyzetben és a rájuk váró büntetéstől való félelemtől hajtva tenni szoktak: kétségbeesetten és konokul menteni igyekezett az irháját, megpróbálva elhitetni a nézőkkel, hogy az enyingi, siófoki, veszprémi éjszaka egyik erős fiúja a valóságban egy szolíd-szelíd alak, egy hamisítatlan ma született bárány, aki még egy hitvány pofont sem adna senkinek, nemhogy többedmagával hidegvérrel szíven szúrjon egy számára ismeretlen személyt csupán amiatt, mert nem tetszik, ahogyan az illető valakire ránéz. Ismétlem, Sztojka magatartását értem..., de vajon mi motiválhatta az RTL-t, hogy segítséget nyújtson egy olyan nyíltszíni „mosakodáshoz”, amelynek láttán-hallatán nemcsak kinyílt az ember zsebében a bicska, de amely Marian Cozma emlékét is sértette.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!