Hírek

2009.11.27. 16:29

Enyhül a nyomás a forinton

Enyhülni látszik a dubaji-sokk közvetlen hatása, a térségbeli devizák árfolyama a korábbinál egy kissé gyengébb árfolyamon stabilizálódott: az eurót pénteken délután négy órakor 273,22 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a délelőtti 273,75 forinttal, és szemben a csütörtök délután negyed ötkor tartott 271,70 forintos jegyzéssel.

MTI Eco

A dollár jegyzése 182,97 forint 1,4924 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 180,75 forint és 1,5031 euró/dollár után. A svájci frankot 181,03 forinton jegyezték 180,08 forint után, 100 japán jent pedig 209,99 forinton 208,67 forint után.

Csütörtökön bizalmi válság rázta meg a Dubai World fizetésképtelenné válása miatt a tőzsdéket és a deviza piacokat. Az európai tőzsdék három százalék körüli veszteséggel zártak, majd péntekre virradóra az ázsiai tőzsdék is 2-5 százalékos veszteségeket szenvedtek el.

A moszkvai tőzsde 5 százalékos veszteséggel kezdett pénteken, a rubel két hónappal ezelőtti szintre gyengült, átlépve a lélektanilag fontos 36-os árfolyam küszöböt az euró-dollár kosárral szemben. A főbb európai indexek is 1 százalék feletti veszteséggel nyitottak pénteken. A feltörekvő piacok összetett indexe 3 százalékos veszteséget mutatott az európai kereskedés kezdetén.

Pénteken a helyzet higgadt értékelésével már tisztulni kezdett a kép: Francois Fillon francia pénzügyminiszter kijelentette, hogy az Öböl térségében elegendő pénzügyi forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy segítségükkel elkerülhető legyen a már csillapodó nemzetközi pénzügyi válság egy második hulláma.

A Fitch Ratings a közép-kelet-európai bankrendszerek kilátásairól a londoni Cityben rendezett szakkonferencián a szakértők rámutattak, hogy nem a közép-kelet-európai felzárkózó térség, hanem Dubaj és közvetlen környezete szenvedi meg leginkább az emirátus hirtelen előtérbe került adóssággondjainak járványos hatásait. Kelet-Európa saját kockázatait a piac már alaposan felmérte, és semmiképpen sem várható a tavalyihoz hasonló súlyos megingás.

Az euró a dubaji-sokk hatására a héten 1,5145-nél elért 15 havi árfolyam csúcsról meredeken gyengült a dollárral szemben és árfolyama 1,4840 környékén járt a pénteki európai kereskedés kezdetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!