Hírek

2009.11.08. 12:57

Az MSZP-t tartja a legkorruptabb pártnak a közvélemény

A magyar politikai közbeszéd egyik vesszőparipája a pártok és a korrupció összefonódása. A „korrupt politika” azonban leegyszerűsítő állítás, a választók több mint harmada (36 százalék) nem a teljes politikai osztályt hibáztatja, hanem egy-egy oldalhoz köti a korrupciót – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Nézőpont Intézet

A válaszadók a nyitott kérdés alapján leginkább az MSZP-t nevezték meg korrupt pártként (23 százalékuk), de meglehetősen sokaknak jutott eszébe az SZDSZ (7 százalék) is. Az ellenzéki Fideszt csak a megkérdezettek 6 százaléka nevezte meg legkorruptabb pártként. A többi párt (például a Jobbik és a KDNP) nem jutott egyetlen válaszadónak sem eszébe mint a legkorruptabb szervezet. Azzal a nyilvánosságban elterjedt véleménnyel, hogy mindegyik párt korrupt a válaszadóknak kevesebb, mint a harmada (30 százalék) azonosult. Minden harmadik megkérdezett (34 százalék) bizonytalan volt vagy nem akart a kérdésre válaszolni.

Korcsoportok szerint az látható, hogy a 18-29 évesek között vannak arányaiban a legkevesebben, akik mindegyik pártot ugyanolyan korruptnak tartják, azaz bennük relatíve a legkevésbé erős a szkepticizmus a pártokkal kapcsolatban. Ugyanakkor körükben a legmagasabb azok aránya, akik nem vállalják, hogy értékeljék a pártok és a korrupció kapcsolatát. Legnagyobb arányban a 45-59 évesek tartják a legkorruptabb pártnak az MSZP-t. A Fidesz és az SZDSZ megítélésében nincs jelentős különbség életkor szerint.

A kutatás eredményeiről bővebben itt olvashat 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!