Hírek

2009.09.26. 22:01

Birkózó-vb - Kiss Balázs aranyérmes, magyar vb-cím 18 év után

Kiss Balázs aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában a dániai Herningben zajló birkózó-világbajnokság szombati versenynapján.

(MTI)

Legutóbb 18 éve született magyar aranyérem birkózó-világbajnokságon, akkor Farkas Péter állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A sportág történetében ez a 25. magyar vb-cím.
    
A 2007-ben Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző a döntőben  három menetben múlta felül a kétszeres Eb-2. svéd Jimmy Lidberget,  ezzel Sastin Marianna bronzérme után második magyarként állhatott  dobogóra Dániában.
    
Az első menetben a felek ugyan igen erőteljesen feszültek  egymásnak, de így is meddő tusakodással telt el a 90 másodperc. Ezt  követően Lidbergnek kellett parterhelyzetbe mennie. Amikor Kiss  pörgetéssel próbálkozott a kedvező helyzetből, akkor riválisa  kiszabadult, sőt a 26 éves magyar mögé került, ezzel 2-0-ra megnyerte az első felvonást.
    
A következő két perc álló harcában láthatóan egyik fél sem akart  kezdeményezni, mindketten azt várták, hogy a BVSC versenyzője  letérdeljen. Lidberg előbb pörgetni szeretett volna, de Kiss minden  erejét összeszedve a "szőnyeghez ragadt", majd kiemeléssel  kísérletezett riválisa, de az utolsó pillanatban végül elfogyott az  ereje, s visszahuppantak a szőnyegre. A parterhelyzet  kivédekezéséért kapott egy ponttal Kiss kiegyenlített.


    
A mindent eldöntő harmadik menetben a két megfáradt birkózó  csakis az utolsó fél percet várta. Mivel addig Lidbergnek volt több  akciópontja a meccsen, ő választhatott, s úgy döntött, letérdel, azaz Kissnek mindenképpen sikeres akciót kellett bemutatnia 30  másodpercen belül. Kiss, aki a fináléval együtt öt összecsapásából  negyedszer kényszerült harmadik felvonásra, minden maradék  energiáját mozgósítva "dolgozta meg" vetélytársát, s addig-addig  próbálkozott, mígnem a bal oldalra átpörgette, eldöntve ezzel az aranyérem sorsát.
    
"Az első meccs rendkívül nehéz volt egy könnyű német ellenféllel  szemben. Azt gondoltuk, ezzel a teljesítménnyel nem jut messzire.  Szerencsére összekapta magát és legyőzte az észt világbajnokot. A  döntőben fergetegesen birkózott. Ez a fej, a hit és a szív diadala volt a fináléban, amit utolsó akciója bizonyít, hiszen ugyanazt  kontrázta meg az első menetben Lidberg, de még egyszer megpróbálta" - mondta az MTI-nek boldogan Struhács György, a kötöttfogású szakág szövetségi kapitánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!