Hírek

2009.09.25. 15:30

ÁSZ kifogásolások: kockázatokat hordoz a 2010-es büdzsé

Nemcsak a válság alakulása jelent kockázatot a következő évek várható gazdasági növekedésére, hanem a hazai társadalmi-gazdasági és alkalmazkodási tényezők is, közöttük a nagy ellátórendszerek helyzete - véli az Állami Számvevőszék a 2010-es büdzséről készített jelentésében.

MTI Eco

A számvevőszék honlapján közölt dokumentumban az ÁSZ megjegyzi, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat makropályája számos kockázatot hordoz.

A számvevők kifogásolják egyebek között, hogy az előterjesztő egyes törvényi előírásokat ismét nem a költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor, hanem később, a fejezeti indokoló kötetek részeként teljesíti. Kritikával illetik azt is, hogy a törvényjavaslat nem mutat be olyan, a döntéshozatal szempontjából fontos összegzéseket, mint a többéves kihatású döntések, kötelezettségek számszerűsítése és azok évekre, fejezetekre bontott hatásának kimutatása.

Kifogásolják továbbá, hogy az általános indoklás nem tér ki egyebek között a foglalkoztatás és a bérdinamika várható alakulására.

Az ÁSZ úgy látja: elérhető a jövőre várt 0,6 százalékos beruházás-növekedés. A következő évben a beruházások 6,7 százalékkal bővülhetnek, így a gazdasági növekedés egyik húzóerejévé válva.

A kormány export-import alakulásra vonatkozó előrejelzésében kockázatot jelent a világgazdasági válság alakulása - figyelmeztetnek.

Megjegyzik, hogy az elvonási csatornák számának csökkentése a szabályozási környezet egyszerűsítését célozza. A 2010-re javasolt adótörvény módosítások miatt az adóterhek - az élőmunka kivételével - nem mérséklődtek az ÁSZ szerint. Megjegyzik azt is, hogy a jövő évi adóbevételek megalapozottságát, részletes adatok és számítások híján nem tudták teljes körűen megítélni.A központi költségvetés közvetlen kiadásainak jelentős részét megalapozottnak és szükségesnek találták. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok ellenőrzésénél azonban azt állapították meg, hogy a feladatok és a rendelkezésre álló források között feszültségek vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!