Hírek

2009.06.30. 10:39

21 milliárddal megint nőtt a hitelállományunk

A háztartások forintban denominált nettó hitelfelvétele májusban 21,8 milliárd forint volt a szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint- közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

MTI Eco

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások nettó forinthitel-felvétele 21,8 milliárd forinttal nőtt, devizahiteleinél pedig 9,4 milliárd forint nettó törlesztés történt. Emellett a devizahiteleknél az átértékelődésből és egyéb változásból további 138,4 milliárd forint csökkenés adódott.

A legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú hitelállományok második hónapja tovább csökkentek. A rögzített MNB deviza középárfolyamon számított adatok szerint a svájci frankban felvett hitelállományok januártól kezdődően csökkentek. A svájci frankban denominált lakáscélú hitelek állomány-csökkenését teljes mértékben, a fogyasztási hitelekét csak mintegy felerészben ellensúlyozta az euróban felvett hitelek állományának a növekedése.

A forinthitelek esetében a fogyasztási hiteleknél – a svájci frankban mért hitelcsökkenés ellensúlyozásán túlmenően - még csekély állománynövekedés is történt.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!