Hírek

2009.05.23. 11:16

MSZOSZ: adómentes maradjon az üdülés, az étkezési jegy, az iskoláztatás

A munkavállalói oldal szerint meg kellene tartani az adómentes körben az üdülést, az étkezési támogatást, a helyi közlekedést és a beiskolázást, a munkaadói oldal a rehabilitációs járulék sokszoros emelését kifogásolta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

MTI - hvg.hu - VG Online

Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője, az MSZOSZ elnöke az OÉT ülésén érthetetlennek nevezte, hogy a munkáltatók önkéntes nyugdíjpénztári befizetése nem került a kedvezményes kategóriába, holott az is az öngondoskodás része, hasonlóan vélekedett az önkéntes egészségpénztárakról is.

Az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést a munkavállalói oldal szerint szélesebb körben kellene lehetővé tenni (a javaslat szerint azon magánpénztári tagok léphetnek vissza 2009 végéig, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket), továbbá a tervezettnél átfogóbb módosítást tartanának szükségesnek.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint a meleg étkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs bevezetése a fogyasztás drasztikus visszaesését fogja eredményezni, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy a meleg étkezési utalványokat legfeljebb 10 százalék adóval terhelje.

Jelenleg adómentes, a jövőben összesen 95,6 százalékos adóterhet viselő béren kívüli juttatások listáját itt olvashatja
  
A munkavállalói oldal szóvivője szerint a bruttósítás nem az egyszerűsítés irányába hat, a magánszemélyek különadóját pedig meg kellett volna hagyni.

Hozzátette: azt, hogy a személyi jövedelemadózás kezd az egykulcsos rendszer felé közelíteni, nem tartják jó iránynak. Erre Oszkó Péter pénzügyminiszter úgy reagált, hogy "messze vagyunk az egykulcsos adótól".

Az szja tábla változásait a szakszervezeti vezető úgy értékelte, hogy 2 millió munkavállaló nem kap semmit; az adójóváírás megpróbál ugyan korrigálni, de ez kevés, figyelembe véve az egyéb hátrányos változásokat, így például az áfaemelést.

Korábban a pénzügyminiszter az szja-sávhatárainak eltolásáról azt mondta: a nettó átlagkeresetek esetében 15 ezer forinttal több marad a munkavállalóknál.

A 2009. februári nettó átlagkereset havi 119 ezer forint volt. Az első negyedéves adatok szerint a bruttó átlagbér 181 642 forint volt, ami nettó 115 ezer forintot jelent. A várakozások szerint a nyáron ismért reálbércsökkenés jön.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az adórendszer tervezett változtatásai legalább 65 százalékos foglalkoztatási szintet fognak eredményezni néhány éven belül.

A rehabilitációs járulékokról, az alapítványi kedvezményekről és bérbruttósításról itt olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!