Hírek

2009.05.17. 10:52

Meghosszabbítják az orosz-török gázszállítási szerződést

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő megállapodott török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal a Törökországnak való orosz gázszállításról szóló szerződés meghosszabbításáról, s hangsúlyozta, hogy Oroszország kész négy atomerőmű-tömböt építeni Törökországban.

MTI Eco

Erdogan munkalátogatásra érkezett Oroszországba, és Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, elsősorban gazdasági, s ezen belül energetikai kérdésekről. A török politikus a találkozó elején leszögezte, hogy országa számára különösen fontos az Oroszországgal való energetikai együttműködés, mert Oroszország állandó energetikai forrás Törökország számára, és az együttműködés a szolidaritást is erősíti.

A szombati találkozóról kiadott hivatalos tájékoztatásban ugyan nem szerepel, de Putyin sajtótitkára is felhívta a látogatás előtt a figyelmet arra, hogy Törökország a prágai Nabucco-csúcson aláírta az Oroszországot elkerülő Nabucco gázvezeték építéséről szóló közös nyilatkozatot, s az EU júniusra várja a vonatkozó megállapodás aláírását Törökországgal.

Ami a gázszállításokat illeti, a felek megállapodtak a jelenleg érvényben lévő, 1986-ban aláírt, 2012-ben lejáró szerződés meghosszabbításáról, valamint arról, hogy mielőbb hozzálátnak az új szerződés kidolgozásához. A mostani szerződés évi 6 milliárd köbméter gázról szól, de a szállítások évről évre növekedtek, tavaly már 23,9 milliárd köbmétert tettek ki. Ezzel Törökország az orosz gáz harmadik legnagyobb vásárlója Olaszország és Németország után. Az orosz gáz részben Ukrajnán, részben a Kék Áramlat vezetéken érkezik Törökországba, tavaly ebből a Kék Áramlat 10,5 milliárd köbmétert szállított, de a Gazprom kész ezen a vezetéken idén 14 milliárd köbmétert küldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!