Hírek

2009.05.02. 09:48

H1N1: 16-ra nőtt a halottak száma Mexikóban

Mexikóban 15-ről 16-ra nőtt péntekre azon halálos áldozatok száma, akikkel bizonyosan az új, H1N1 jelű vírus végzett, a vírus által igazoltan megfertőződött betegek száma pedig elérte a 397-et.

MTI - Hírszerző

Még további 101 halálesetben tartják elképzelhetőnek, hogy az illető ebben a betegségben halt meg, míg korábban 176 áldozatnál gyanakodtak erre. Jose Ángel Córdova egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a járvány elleni szigorú intézkedések már éreztetik hatásukat, és mint mondta, remélhetőleg hamarosan megfékezik a járványt. A vírus nem olyan agresszív, mint amilyennek először gondolták. A halálozási arány a madárinfluenza esetében 70 százalékos volt, ebben a járványban elmarad ettől - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban 30 újabb olyan esetet jelentettek pénteken, amelyben az illető bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzában betegedett meg, számuk így 118-ról 143-ra növekedett - közölte a betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC).

Pénteken tanácskozást tartott az amerikai kormány a járványról. Barack Obama elnök ennek végeztével közölte, hogy derűlátó az egészségügyi hatóságok intézkedéseinek hatékonyságát illetően, mindazonáltal fel kell készülni a legrosszabbra is. Aggodalomra van ok, pánikra nincs - tette hozzá.

Hamarosan jön a 6-os riasztás?

A Fehér Ház szóvivője szerint arra számít, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő napokban felemeli a járvány miatti riasztás szintjét a legmagasabb, hatodik fokra, ami azt jelenti, hogy egyértelműen világjárvány van - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

Jelenleg a világ 14 országában tartanak nyilván olyan betegeket, akik bizonyosan a H1N1 vírust kapták el. Mexikón kívül majdnem minden fertőzés enyhe, csak nagyon kevés beteg szorul kórházi ápolásra.

Dél-Koreában is megjelent a vírus

A betegek számát illetően Kanadában 21 újabb biztos esetet jelentettek pénteken, így számuk 55-re nőtt. A betegség mindegyikük esetében enyhe. A dél-koreai egészségügyi hatóságok bejelentették szombaton, hogy az ázsiai országban is van egy beteg, aki megerősítetten az új influenzavírussal fertőződött meg. Egy 51 éves nőről van szó, aki nemrég járt Mexikóban, és kedd óta gyanús esetnek számított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!