Hírek

2009.05.15. 11:31

A cseh és a szlovák GDP-adat is drámaian visszaesést mutat

Ezzel beigazolódott elemzőknek az a jóslata, hogy a bruttó nemzeti össztermék esetében 2000 óta most először tapasztalható csökkenés. A szlovák gazdaság teljesítménye a gyorsjelentés szerint tavaly egész évben romlott.

ÚJ Szó

Az idei első negyedév végére évközi összehasonlításban ténylegesen 5,4 százalékkal esett vissza a GDP Szlovákiában, derül ki abból a gyorsmérlegből, amelyet pénteken tett közzé a statisztikai hivatal - írja az Új Szó, szlovákiai napilap.

A statisztikai hivatal emlékeztet: 2007-ben még rekordnak számító 10,4 százalékos növekedést könyvelhetett el az ország, ez a növekedési ütem azonban 2008-ra 6,4 százalékra mérséklődött.

A pontosított adatokat június 3-án teszik közzé.

Drámaian csökkent a cseh GDP

Az export hanyatlásának következtében a cseh GDP ez év első negyedében rekord mértékben, 3,4 százalékkal csökkent - közölte előzetes adatként a cseh statisztikai hivatal. "A cseh gazdaság váratlanul erőteljes ütemben lelassult" - jelentette ki Helena Horská, a prágai Raiffeisenbank közgazdásza.

"Az első negyedévi eredmények a legkedvezőtlenebbek az utóbbi tiz évben. A globális recesszió a (cseh) gazdaság szivét sújtotta, és erőteljesen visszaesett az export és a beruházás" Horská szerint ha a világgazdság nem élénkül, a cseh gazdaság hanyatlása a második negyedévben is folytatódhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!