Hírek

2009.04.26. 14:27

Szabad péntek, szabad szombat?

Fontolgatja a kormány, hogy bevezessék-e a közszférában a négynapos munkahetet.

AV

Kérdés, ez azzal járna-e például, hogy pénteken nem nyitnak ki a közhivatalok. A terv jelentheti az ügyfélszolgálatok pénteki bezárását az okmányirodáktól az APEH-en át a földhivatalokig, de nem valószínű, hogy változást hoz az egészségügyben és a közoktatásban.

„Erről még nincs pontos döntés” – mondta lapunknak Simon Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára, aki azt is elmagyarázta, a kormánynak nincs konkrét javaslata ezzel kapcsolatban. „Egyelőre a lehetőség szakmai végiggondolása zajlik” – tette hozzá Simon.

A kormány a versenyszférában néhol bevezetett 4+1 napos munkahét mintájára gondolkodik hasonlóan. A négynapos munkahétre több vállalatnál van példa. Nyugat-Magyarországon a Wienerbergernél ezt alkalmazzák, ezért nem küldtek el egyetlen dolgozót sem, akiknek nem is csökkent a fizetésük. A Velux Magyarország Kft.-nél viszont a négynapos munkahéthez igazították a béreket. A Dunaferrnél a szakszervezet nem ment bele a négynapos munkahétbe, ezért háromszáz dolgozótól megvált a cég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!