Hírek

2009.04.16. 11:44

Románia integrálni akarja Moldovát? Voronyin kifakadt

Vlagyimir Voronyin moldovai elnök "rendkívül elfogultnak és időszerűtlennek" nevezte azokat a nyilatkozatokat, amelyeket Románia tett a Chisinauban napokban lezajlott antikommunista zavargások idején.

RIA Novosztyi - VGO

"Traian Basescu parlamenti beszéde egyértelmű bizonyíték arra, hogy Romániát Moldova integrálása érdekli" – idézi Voronyin a nemzethez intézett tévébeszédét a RIA Novosztyi.

A román elnök a moldovai zavargások kapcsán leszögezte: Románia nem fogja megengedni, hogy a Prut folyó "újabb vasfüggönnyé váljék." 

Az ellenzéki tüntetések a múlt héten váltak erőszakos megmozdulásokká Moldovában, ahol mintegy tízezer demonstráló betört az elnöki rezidenciára és a parlamentbe a fővárosban, Chisinauban. A zavargások során többszáz tüntető és rendőr sérült meg.

Az április 7-i eseményeket követően Moldova kiutasította a román nagykövetet és vízumrendszert vezetett be szomszédjával szemben. A moldovai hatóságok azért kényszerültek a román nagykövet kiutasítására, mert a chisinaui román nagykövetség moldovai politikusok titkos találkozóhelye volt – magyarázta a moldovai elnök a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!