Hírek

2009.04.22. 09:24

Nem olcsó mulatság a bankmentés

Közel 60 milliárd fontra, azaz a nemzeti össztermék négy százalékára rúghat Nagy-Britanniában a bankmentő intézkedések költsége – véli a londoni pénzügyminisztérium.

VG - FT.com - Reuters

A tárca vezetője, Alistair Darling mindeddig nem merte számszerűsíteni az adófizetőkre háruló teher nagyságát, mindössze azt hangoztatta, hogy a garanciavállalások és más, a pénzügyi szféra stabilizálását célzó programok végső soron sokkal kevesebbe kerülnek majd a meghatározott keretösszegeknél. Sajtóértesülés szerint a ma közzéteendő költségvetési tervben már szerepel egy 60 milliárd fonthoz közeli összeg.

A német kormányzat viszont továbbra sem vállalkozik a bankmentő program költségeinek meghatározására. Otto Bernhard, a CDU egyik gazdaságpolitikai vezetője úgy fogalmazott: ha minden kockázatos banki követelés befuccsolna, akkor 500 és 1000 milliárd euró közötti összegre is szükség lenne, ám a kincstár reálisan várható terheit egyelőre lehetetlen megbecsülni. Az illikvid értékpapírokat kezelő „rossz bankok” létrehozásának részleteiről éppen tegnap tárgyalt Angela Merkel kancellár jegybanki és más érintett vezetőkkel. A kormányzat szándékai szerint a júliusban kezdődő törvényhozási szünetig megszületne az erről szóló döntés.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a válság során eddig világszerte 4100 milliárd dollárt voltak kénytelenek leírni a bankok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!