Hírek

2009.04.24. 06:00

Megmenteni a Chryslert? - Inkább feldarabolva eladni!

Barack Obama és stábja üzletet ajánlott a Chrysler 6,9 milliárd dollárra rúgó tartozását birtokló bankoknak. Eszerint az amerikai kormány dolláronként 10 centért, összesen 1 milliárd dollárért vásárolná meg a pénzintézetektől a tartozást. A Citigroup és a JP Morgan Chase azonban elutasította az üzletet, és inkább feldarabolnám és eladná az autógyárat.

New York Times - Reuters - VGO

Az Obama-kormány által a bankoknak ajánlott 1 milliárd dolláros összeg nagyjából megegyezik a Chrysler tartozásának jelenlegi értékével. Egyben tükrözi a kabinet véleményét, miszerint a cég önmagában nem életképes és jövőjét csak egy a FIAT-tal kötendő szövetség biztosíthatná írja a New York Times.

A Chrysler megmentésének kísérlete azonban nem csak azt mutatja majd, képes-e az amerikai autóipar helyzetét megoldani a jelenlegi adminisztráció, hanem azt is, hogyan működik együtt azokkal a bankokkal, amelyek túlélését szintén adófizetői dollárokból finanszírozták. A negyvenöt bankot és hedge fundot magába foglaló hitelezői csoportot a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, és négy további befektetési bank képviseli a tárgyalásokon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!