Hírek

2009.04.15. 22:12

Megállapodtak a hitelminősítő cégek felügyeletéről

Megszületett az Európai Unió intézményei között annak a megállapodásnak a lényege, amelynek alapján a hitelminősítő intézeteket a jövőben bejegyzik és felügyelik Európában - jelentette be a téma európai parlamenti felelőse szerdán Brüsszelben.

MTI Eco

Jean-Paul Gauzes hozzáette, hogy a szöveget a tervek szerint a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament jóvá is hagyja. Párhuzamosan rá kell bólintania az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is, és a cseh EU-elnökség egy illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a tervezet elfogadásához néhány részletet még tisztázni kell. A minősítő intézeteket részlegesen felelőssé teszik a tavaly kezdődött nemzetközi pénzügyi válságért, miután egyes szakértők szerint tévesen minősítettek bizonyos hiteleket.

A megállapodástervezet szerint az uniós tagországok tőzsdefelügyeleteiből szerveződött bizottság lesz az egyetlen testület, amelyen keresztül a hitelminősítőket bejegyezhetik. Minden minősítőhöz kötelezően létrehoznak egy felügyelőtestületet is. Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság jövőre jogszabályjavaslatot készít egy uniós felügyeleti szerv létrehozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!