Hírek

2009.04.29. 07:08

Lendvai: volt, hogy Gyurcsány bábut égettek

Bajnai Gordon más alkat, más ember mint Gyurcsány, a támadásokkal dacoló vezérszerep helyett egyfajta szelíd elszántság áll közelebb hozzá - mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP új elnöke elődjéről elmondta: egy energikus és tehetséges ember nem vonulhat, és ne is vonuljon vissza.

Népszabadság

Arra a kérdésre, hogy a Századvég-Forsense egyik felmérése szerint az MSZP-szavazók 27 százaléka bízik Bajnai Gordonban, 44 százalékuk viszont Gyurcsány Ferencben a Népszabadságnak adott interjújában Lendvai ezt mondta: "A megmaradt szavazóbázis hűségét mutatja volt vezetője iránt. Persze, hogy sajnálják, persze, hogy őt látnák most is a legszívesebben a régi helyén. De a bizalom átruházható, ha a Bajnai-programban is azt a bátorságot és felelősséget látják, amit Gyurcsány Ferencben szerettek. Bajnai Gordon más alkat, más ember, a támadásokkal dacoló vezérszerep helyett egyfajta szelíd elszántság áll közelebb hozzá. Mint maga is mondta: nem "csatár", hanem "kapus". De ugyanannak a csapatnak a mezét hordja. Meg fogja kapni a "régi drukkerek" bizalmát, de az még nem elég. Ennél több elfogadásra vagy legalábbis megértésre - és türelemre -, jó esetben óvatosságra" -

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány távozásával véget ér-e egy MSZP korszak, Lendvai ezt mondta: A Gyurcsány-korszak csak egy értelemben ért véget; amennyiben egy kormányfő nevével jellemeznek egy kormányzati korszakot. De egy energikus és tehetséges ember nem vonulhat - és ne is vonuljon! - vissza a baloldalról, amelynek megújítására élete egy szakaszát már feltette. Az nyilván nem új hír, hogy Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány kuratóriumának az elnöke lesz, s éppen az MSZP szellemi útkeresésében vállal főszerepet.

Gyurcsány bukásával kapcsolatban megjegyezte: "Nem nevezném bukásnak. Éppen az fordult sokak szemében negatívra, ami 2006-ban győzelemre vitte. Amit akkor diadalmas lendületnek neveztek, azt a közvélemény az utolsó hónapokban inkább szaggatott levegővételű kapkodásnak látta. Mindnyájunk története ez: benne van ő is, benne vagyunk mi is, benne van az ország is, a magyar közélet egész természete, mely egy reformer feladatot felvállaló kormányt voltaképpen végighajszolt az úton. Gyurcsány Ferenc nagy érzelmeket kiváltó - közkeletű szóval - karizmatikus politikus, ha valakire illett ez Orbánon kívül a magyar politikai életben, akkor rá evidensen illett és illik. Ez hozta meg a pozitív azonosulást 2004-ben és 2006-ban, amikor olyan arcokat lehetett látni a politikai rendezvényeinken, mint azelőtt soha; fiatal arcokat, nem a hagyományos pártpolitikából ismert arcokat. De ugyanez a nagyon erős, domináns érzelmi hatás, nem külső közreműködés nélkül természetesen - de hát ez az interjú nem a Fideszről szól -, alkalmassá vált hihetetlen gyűlölet gerjesztésére Gyurcsány Ferenccel szemben és a példátlan démonizálására is. Szinte a középkori ördögűzés indulatait hívták elő: hihetetlen, de volt, hogy valóban Gyurcsány-bábut égettek..."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!