Hírek

2009.01.22. 02:47

Van-e ennél lejjebb?

Jobban megviseli a válság a világot, mint azt eddig bárki is gondolta volna: folyamatosan rontják az idei évre vonatkozó korábbi előrejelzéseiket a különböző szervezetek, elemzők. A valutaalap szerint Amerika és Európa gazdasága is egy-két százalékkal visszaeshet.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Günter Verheugen, az EU ipari biztosa brutálisnak minősítette az autóipar kilátásait - FOTÓ: AFP
[/caption] Sokkal rosszabbak a világgazdaság kilátásai, mint azt korábban gondolták az elemzők. Ezt bizonyítja, hogy folyamatosan rontják az idei évre vonatkozó korábbi előrejelzéseiket a különböző szervezetek, elemzők. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn például szerdán jelentette be, hogy a szervezet néhány napon belül fél- és egy százalékpont között csökkenti a világgazdasági előrejelzéseit. A politikus az Egyesült Államokban és Európában egy-két százalék közötti visszaesésre számít. Az Európai Bizottság (EB) pedig már hétfőn módosította a legutóbbi, novemberi előrejelzéseit, szerintük az EU átlagosan 1,8 százalékos, az euróövezet átlagosan 1,9 százalékos GDP-csökkenésre számíthat az idén.

Erre senki sem számított

„Bár a különböző kormányok és jegybankok gyorsan reagáltak a pénzügyi válság októberi kipattanásakor, és ezzel megelőzték a komolyabb bajt, a pénzintézetek – amelyek túlélték a krízist – sokkal óvatosabbá váltak ezután. A bankok elkezdtek ülni a pénzükön, sokkal nehezebben nyújtanak már hitelt, az pedig nem volt teljesen világos, hogy az általános hitelszűkének pontosan milyen hatása lesz a reálgazdaságra” – magyarázta lapunknak Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök, hogy miért számolt szinte mindenki kevesebb „kárral”, kisebb gazdasági visszaeséssel az eredetileg csupán pénzügyi jellegű krízis kapcsán.

Hiteltelen iparágak

Az, hogy a bankok visszafogták a hitelezést, természetesen azokat az iparágakat sújtja a legjobban, amelyek nagy mértékben – mind a gyártó, mind az ügyfelek oldaláról – hitelekre építenek. A gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese ezért az építőipar és az autóipar, hiszen mind kocsit, mind lakást elsősorban kölcsönből vesznek az emberek. Günter Verheugen, az EU ipari biztosa nem véletlenül minősítette „brutálisnak” az autóipar kilátásait. Mint mondta, tavaly az utolsó negyedévben több mint húsz százalékkal csökkentek az autóeladások, az idén pedig további húszszázalékos esés várható, ami százezrek – ha nem milliók – munkahelyét érinti majd. Nehéz hónapok várnak a szórakoztatóelektronikai, valamint a háztartási gépeket gyártó cégekre is, és szintén jelentős visszaesés várható a turizmusban és a vendéglátásban, hiszen ha szorul a nadrágszíj, akkor az ilyen költéseiken spórolnak először a háztartások.

Hazánkban minden rosszabb

„Magyarország megelőzte a válságot” – mondta Bod Péter Ákos, arra utalva, hogy hazánkban már egy-másfél évvel a krízis előtt gyakorlatilag a nullára csökkent a gazdasági növekedés. Ennek következtében nálunk a krízis azt eredményezi, hogy stagnálás helyett recesszióba fordul a gazdaság (épp szerdán jelentette be Simor András jegybankelnök, hogy a legpesszimistább előrejelzéseknél is nagyobb, akár 2,5 százalékos visszaesés lehet az idén), míg mondjuk Szlovákiában a kilencszázalékos gazdasági növekedés négy százalék körülire „lassul”. Az első adatok is erre utalnak: az ipari termelés több mint tíz százalékkal zuhant novemberben az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a feldolgozóipar tizenhét százalékkal, a gépjárműgyártás pedig tizenöt százalékkal. A közgazdász szerint az, hogy ilyen sérülékenyek vagyunk, az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhető, ami miatt mind a versenyképességi pozíciónk, mind az adóversenyben, mind pedig a tőkevonzási versenyben is romlott a helyzetünk.

Jönnek a kínaiak?

A válság a pénzügyeknél kezdődött, és ott is érhet először véget. „Annyi pénzt pumpáltak világszerte a bankokba, hogy amelyek túlélték a válságot, valószínűleg már az év második felében elkezdhetnek magukhoz térni” – véli Bod Péter Ákos. Az iparban meglátása szerint még egy-két évre elhúzódhat a visszaesés, de aki túléli 2010-et, az újra fellendülő gazdasági környezetben nagyon naggyá válhat. Minden iparágban jelentős átrendeződésre lehet számítani, és mivel jelentősen leértékelődtek a vállalatok a válság miatt, könnyen felvásárlási célpontjává válhatnak a krízis által kevésbé érintett, viszont sok mozgatható pénzzel rendelkező országok, így Kína, India, Malájzia, Líbia cégei számára. Hazánkban ilyen célpont lehet a Mol, az OTP és a Richter.

Németh Márk Günter Verheugen, az EU ipari biztosa brutálisnak minősítette az autóipar kilátásait - FOTÓ: AFP Autógyár Autógyár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!