Hírek

2009.01.12. 06:48

Ritchie és a sok füstölgő puskacső

Guy Ritchie felszállt a metróra. Csak pár megállót ment, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy London csóró környékéről eljusson a Citybe, a Westendre, vagy Chelsea-be. Az utazás nyolc évig tartott (utolsó emlékezetes filmje, a Blöff óta), de megérte: a Spílerben épp annyit lépett előre, amennyit a világ változott 2000 óta.

Gyükeri Mercédesz

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Spíler (Rocknrolla) Rendezte: Guy Ritchie
[/caption]Azt már a Trainspottingból megtudhattuk, hogy átalakul a világ („a zene is változik, még a drogok is változnak”), ezt most a másik brit kultuszfilm, A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső rendezője is megerősíti. Új gengszterek követelnek maguknak helyet a megújuló Londonban. És ők már egy felsőbb kasztot képviselnek: csóró sültbolondok és pszichopata vándorcigányok után a Spílerben elegáns, intelligens bűnözők (spílerek) kergetik egymást, de még a lebujban felbukkanó drogosokat is minimum 140-es IQ-val áldotta meg a teremtő.

Spíler (Rocknrolla)

Feliratos angol akciófilm

114 perc

Intercom

Rendezte: Guy Ritchie

A kergetőzés szó nagyjából a történetet is lefedi: a Ritchie-nél megszokott katyvasz amilyen gyorsan pörög, annyira lassan tisztul le, de – ami megint csak új – a végére már-már westerni tisztaságú bosszúállós történetté nemesedik. (Magyarul: van jó, rossz, csúf is, és a történet elmesélése sem megoldhatatlan feladvány). És persze a felsőbb kaszthoz méltó módon Ritchie stílusa is elegánsabb lett: Tarantino helyett a hatvanas évek végének brit krimijei köszönnek vissza, szinte várjuk, mikor bukkan fel a járdán az ifjú Michael Caine egy jókora gépfegyverrel. Az idő azonban – tudjuk –, nem indul el visszafelé, Caine helyett Gerard Butler jut nekünk, bár a veszteség kompenzálására olyan táncjelenetet kapunk tőle és a simlis könyvelőt játszó Thandie Newtontól, amit még Travolta is megirigyelne.

114 perc

Intercom

Rendezte: Guy Ritchie

Spíler (Rocknrolla) Rendezte: Guy Ritchie Spíler -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!