Hírek

2009.01.15. 06:45

Nem lesz többé ingyen segély

Tavasszal indul az Út a munkához program, amely gyökeresen átalakítja majd a rendszeres szociális segélyezés jelenlegi gyakorlatát. A becslések szerint 130-140 ezer ember megdolgozik majd az államtól kapott pénzéért.

Hampl Márta

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A segélyben részesülők kötelesek lesznek elfogadni a szociális juttatásért cserébe felajánlott közmunkaállást. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
[/caption]Április elsejétől már csak a ténylegesen rászorulónak jár majd a rendszeres szociális segély, a többieknek közfoglalkoztatásban kell részt venniük – egyebek közt ez az egyik célja az idén induló Út a munkához programnak. Magyarországon jelenleg 230-240 ezer ember részesül rendszeres szociális segélyben, a kormány számításai szerint azonban közülük legalább százezer ember találna munkát a közfoglalkoztatásban a tavasszal induló, 97 milliárd forintból megvalósuló program keretében. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így is történjen, még számos változtatást kell véghezvinniük a hatóságoknak.

Az eredmények kecsegtetők

Elektronikus katalógus a rászorulókról

Az önkormányzatok és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat egy olyan közös adatbázist hoznak létre, amely jelentősen megkönnyítheti a rászorulók életét. Ez az elektronikus adatbázis egyebek között tartalmazza majd a rendszeres szociális segélyben részesülők legfontosabb adatait, mint például az ellátást megállapító határozatokat, a munkaügyi ellenőrzések eredményeit vagy az ügyfelek foglalkoztatásával, munkaerő-piaci helyzetével kapcsolatos adatokat.

Így a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítások értelmében mintegy 3200 önkormányzatnak kell március 31-ig felülvizsgálnia azt, hogy az új szabályoknak megfelelően kik azok, akik továbbra is igénybe vehetik a rendszeres szociális segélyt, és kik azok, akiket munkához kell juttatni, vagy tovább kell őket képezni.

Eddig kilenc megyében végeztek az önkormányzatok úgynevezett próbatervezést: az eredmények kecsegtetőek. Az előzetes felmérések szerint ugyanis ezekben a megyékben a segélyezettek hetven százalékát lehetne munkához juttatni, húsz százalékuk pedig bekapcsolódhatna a különböző képzési lehetőségek valamelyikébe.

Ez utóbbiak különösen nagy hangsúlyt kapnak az április elején induló Út a munkához programban, hiszen a segély folyósításának egyik feltétele lesz az általános iskolai végzettség vagy a meghirdetett szakképzési programokon való megjelenés. Áprilistól ugyanis azok a 35 év alatti rászorulók, akik nem járták ki mind a nyolc általános iskolai osztályt, kötelezhetőek lesznek annak elvégzésére. Azoknak pedig, akiknek erre nincs lehetőségük, úgynevezett kompetenciaképzésben kell majd részt venniük, amivel olyan szakmai ismeretekre tehetnek szert, amelyeket későbbi munkájuk során tudnának hasznosítani.

A nyugdíjba is beszámít

Rendszeres szociális segélyben részesülők száma 2007-ben

Észak-Magyarország 38 072

Észak-Alföld 37 864

Dél-Dunántúl 21 023

Dél-Alföld 18 432

Közép-Dunántúl 6168

Közép-Magyarország 5940

Nyugat-Dunántúl 5519

Forrás: ÁFSZ

A program további újítása, hogy a segélyben részesülők kötelesek lesznek elfogadni a szociális juttatásért cserébe felajánlott állást, mint például a közterek tisztítása vagy az idősgondozás. A közfoglalkoztatás ideje alatt az érintettek a segély összegét meghaladó bérhez jutnak majd. A kormány tervei szerint a közfoglalkoztatásért járó munkabér nettó 56 100 forint lenne. A közfoglalkoztatással töltött időszak beleszámítana a nyugdíj-elszámolásba is.

Azoktól azonban, akik egyáltalán nem hajlandóak dolgozni, vagy egy év alatt kevesebb, mint kilencven napot töltenek közfoglalkoztatásban, megvonják majd a rendszeres szociális támogatást. Ugyancsak büntetni fogják azokat, akik a rendszeres szociális segély mellett feketemunkát is végeznek. Először figyelmeztetés, másodszorra a segélyezés háromhavi szüneteltetése, harmadik tettenérés esetén pedig a segélyezés megvonása lesz a büntetésük a feketéző rászorulóknak.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy végképp megszűnik a rendszeres szociális segély intézménye. Rendszeres szociális segélyt ugyanis továbbra is megítélhet annak a jegyző, aki egészségkárosodott, nem foglalkoztatott, illetve támogatott álláskereső, és a saját és a családja megélhetését máshogy nem tudja biztosítani. A kormány becslései szerint százezer ember továbbra is jogosult lesz az ellátásra.

Észak-Alföld 37 864

Dél-Dunántúl 21 023

Dél-Alföld 18 432

Közép-Dunántúl 6168

Közép-Magyarország 5940

Nyugat-Dunántúl 5519

Forrás: ÁFSZ A segélyben részesülők kötelesek lesznek elfogadni a szociális juttatásért cserébe felajánlott közmunkaállást. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ közmunka -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!