Hírek

2009.01.19. 17:48

Az év második felében jöhetünk ki a gödörből

„Az év második fele előtt kevéssé valószínű, hogy fokozatosan javulóra fordulna a magyar gazdaság növekedése” – vélte hétfőn Brüsszelben kiadott előrejelzésében az Európai Bizottság.

É. S.

A brüsszeli uniós végrehajtó testület szerint onnan kezdve viszont a helyi pénzpiacok várhatóan ismét megfelelően működnek majd, és a javuló világgazdaság is segíti majd a honi gazdasági felemelkedést. A finanszírozás további magas költségei miatt mindazonáltal a fogyasztás és a beruházások még jövőre is várhatóan csak mérsékelt ütemben növekszenek.

Az idei év első felét egyebek között a növekvő hitelköltségek, a fokozódó bizonytalanság, illetve a külkereskedelem romló kilátásai jellemzik. Emiatt a bérnövekedés visszafogása, a foglalkoztatás romlása, illetve a befektetések korlátozása is várható. A háztartások nehezebb kölcsönhöz jutása is hozzájárul a fogyasztás visszafogásához.

Magyarországon idén 1,6 százalékos visszaesést jósol a bizottság, míg jövőre kerek egy százalékos növekedést. Idén 2, jövőre, 0,4 százalékkal romlik a foglalkoztatás, a munkanélküliek aránya 8,8, illetve 9,1 százalék lesz. Az infláció idén 2,8, jövőre 2,2 százalék körül alakul. Az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyítva idén 2,8, jövőre 3 százalék lehet Magyarországon, a belső államadósság 74 százalékra nőhet.

É. S. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!