Hírek

2009.01.12. 14:18

Aláírás van, gáz még nincs

Az orosz Gazprom küldöttsége Brüsszelbe viszi magával az ukránok által újonnan aláírt eredeti szerződést. A válság ezzel még aligha oldódott meg véglegesen: nincs megállapodás a közvetlenül az ukrán fogyasztóknak szánt gázszállításokról. Az európai energiaminiszterek rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben.

Magyar Rádió / Nemes Gábor (Moszkva), Keleti Miklós (Brüsszel)

Hosszú vita és számtalan nyilatkozat, illetve brüsszeli telefonos győzködés után az ukránok végre aláírták a gázszállítások ellenőrzéséről szóló megállapodást. Mégpedig ezúttal mindenfajta betoldás, saját melléklet vagy megjegyzés nélkül. Ezt most már az orosz Gazprom is megerősítette, így elvben nem lehet semmi akadálya, hogy a nemzetközi ellenőrök megkezdjék munkájukat az orosz és az ukrán határon meg a többi ellenőrző ponton, és ezzel megindulhasson az orosz gáz Ukrajnán keresztül Európa felé.

Kedden 8 órától újra jön a gáz

Ha semmi sem jön közbe a gáztranzit-ellenőrzés során, közép-európai idő szerint kedd reggel 8:00-kor újraindulhat a gázfolyam – idézte az orosz Gaprom gázipari óriás vezérigazgató-helyettesét, Alekszandr Medvegyevet a Reuters és az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ezt vasárnap még megtiltotta mondván: az ukránok már megint trükköznek, saját szájuk íze szerinti dolgokat írtak hozzá egy nemzetközi szerződéshez. A gyanakvó oroszok egyébként hétfőn azt is szóvá tették, hogy ezúttal nem maga Julija Timosenko miniszterelnök, hanem csak egyik helyettese írta alá a papírt, de azért így is elfogadták. Más kérdés, hogy most meg az ukrán Naftogaz vállalat csinál úgy, mintha nem lenne tudomása a legújabb fejleményekről és az aláírásról. De ezek már alighanem csak utóvédharcok.

Persze a válság ezzel még aligha oldódott meg véglegesen. Kijev továbbra is ragaszkodik elvi álláspontjához, hogy ő vétlen, ráadásul a nemzetközi szakértőket is szeretné egy hónap után hazaküldeni. Továbbra sincs megállapodás a közvetlenül az ukrán fogyasztóknak szánt gázszállításokról. Az még egy nehéz menet lesz. Mint ahogy abból is sok vita lesz, hogy ki viselje a válság pénzügyi következményeit. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint a Gazprom legalább 800 millió dollár veszteséget szenvedett eddig, és akkor még nem számoltuk azokat a követeléseket, amelyekkel az európai partnervállalatok állnak majd elő. Hiszen a gázszállítások elmaradásáért a Gazpromnak büntetéseket kell fizetnie.

Oroszországnak immár semmi oka nincs a gáz visszatartására – jelentette ki Brüsszelben Martin Riman, az energiaügyekben is illetékes cseh ipari miniszter. Az EU soros elnökségét is betöltő politikus ezzel megerősítette a Gazpromtól származó információt. Ukrajna ismét aláírta a megfigyelők kiküldéséről szóló háromoldalú megállapodást, immár mindenfajta jegyzőkönyv és kiegészítés nélkül. Most tehát Európa már a gázt várja. Brüsszelben válságtanácskozást tartanak a huszonhetek energiaügyi miniszterei, és az Európai Bizottság is folyamatos kapcsolatban van az érdekelt felekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!