Hírek

2008.09.19. 07:30

Véget ért a jenkorszak?

Befellegezhet a jenalapú hitelezésnek. Az OTP vezére szerint bankja az alacsony kamatozású, de nagy árfolyam-kockázatú konstrukció megszüntetésén gondolkodik.

Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Jenalapon tavaly szeptember eleje óta lehet hitelt felvenni az OTP-nél, a devizanem alacsony kamata miatt kedveltnek számít az eladósodók körében. FOTÓ: AFP
[/caption] A jenalapú lakossági hitelezés beszüntetését fontolgatja az OTP Bank vezetése – jelentette be egy csütörtöki befektetői fórumon a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor szavai szerint a jenhitelek kockázataival kapcsolatban érkezett befektetői és piaci jelzések késztették őket a konstrukció újragondolására. Végleges döntés ugyanakkor még nem született – hangsúlyozta. Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bankvezér szavait kiegészítve azt mondta, hogy azt is fontolgatják, hogy a jenalapú hitelkonstrukciókat csak a privátbanki ügyfelek számára teszik elérhetővé. A már meglévő szerződéseket viszont a bank mindenképpen viszi tovább – közölte szerkesztőségünkkel az OTP sajtóosztálya.

A bejelentés meglepetésként érte a szakértőket, a jenhitelezést eddig ugyanis sikertörténetként kommunikálta az OTP Bank. Jenalapon tavaly szeptember eleje óta lehet hitelt felvenni az OTP-nél, a devizanem alacsony kamata miatt kedveltnek számít az eladósodók körében. A svájcifrank-alapú lakáskölcsönöknél 2-2,5 százalékkal, az eurós hiteleknél pedig 4-4,5 százalékkal alacsonyabb kamatozású a jenes konstrukció, ami egy nagyobb, mondjuk tízmillió forintos hitelnél akár 20-40 ezer forinttal kisebb havi törlesztőrészletet eredményez. Nem véletlen, hogy a jenhitel aránya az OTP Bank összes új devizakölcsönén belül 23-32 százalék között mozgott az elmúlt négy negyedévben.

Pénzügyi válság: hol a mélypont?

Hullámvasútra ültette csütörtökön a forintot a nemzetközi pénzügyi válság. A nemzeti fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama 242 és 246 között ingadozott a nap folyamán annak függvényében, hogy éppen milyen volt a külföldi piacok hangulata. Hasonló kép jellemezte a tőzsdét is. Az elemzők szerint a forint további mérsékelt gyengülése várható, a börzén pedig újabb nagy esés is elképzelhető, de egy intenzívebb emelkedésre is van esély.

Ám a szakértők és a pénzügyi felügyelet is a kezdetektől figyelmeztette az embereket, hogy a jenhitel jelentős árfolyamkockázatot hordoz. Mivel a jen és a forint között nincs közvetlen kapcsolat, hanem a jen–dollár, a dollár–euró és az euró–forint árfolyam határozza meg, ezért az árfolyamkilengések is számottevően nagyobbak lehetnek az egyéb devizahiteleknél megszokottnál. Kiválóan jelzi ezt az elmúlt két hónap, amely során csaknem húsz százalékot erősödött a jen a forinttal szemben. A havi törlesztőrészletben – hitelösszegtől és futamidőtől függően – ez akár 15-20 ezer forintos többletkiadást is jelenthet.

Az OTP Bank mellett eddig a K&H és a Raiffeisen Bank állt elő jenkölcsönnel, előbbi azonban már meg is szüntette. Indoklásuk szerint a konstrukció nem keltette fel az ügyfelek érdeklődését. És valóban: adataik szerint a jenalapú hitelek részesedése mindössze négy százalékot ért el az összes befogadott igénylésből. A Raiffeisen Bank szintén csak kiegészítő szerepet szán a konstrukciónak, talán ennek a jele, hogy nem kísérte marketingkampány a bevezetését. Ami az összesített számokat illeti: a magyarok 6300 milliárd forintos hitelállományából 3700 milliárd forintnyi devizás; utóbbihoz a jenhitelek mindössze százmilliárdot adnak hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!