Hírek

2008.09.22. 16:03

Tarolt az egykori elnök

Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó tévésorozat. A Reklámőrültek (Mad Men) pedig fődíjas a drámai kategóriában a Los Angeles-i Emmy-gálán.

Europress

[caption id="" align="alignleft" width="237"] Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó tévésorozat.
[/caption] A televíziós műfajok legrangosabb amerikai díjait a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda a 13 ezer tag szavazata alapján. A kategóriák száma idővel úgy megnőtt, hogy a szárnyas nőalakot ábrázoló díjakat ma már két menetben adják át.
A közönséget kevésbé érdeklő kategóriák – a legjobb jelmez, vágás, főcímzene stb. – nyertesei már átvehették az elismeréseket. Tegnap hajnalban pedig Los Angelesben volt a főesemény a háromórás gálán.

Sokan nagy összegben mertek volna fogadni, hogy az idei Emmy-gála legnagyobb nyertese a hazánkban is vetített Reklámőrültek (Mad Men) című sorozat lesz. 16 jelölést gyűjtött be, amiből végül hatot válthatott be díjra: megkapta a drámai sorozat fődíját, ám forgatókönyvét, főcímét is a legjobbnak ítélték.

Ebben a kategóriában a legjobb színésznő díját Glenn Close kapta a Damages című ügyvédes-bírósági sorozatban nyújtott alakításért. Bejött a papírforma, ám a férfiak között volt meglepetés. A legjobb drámai színésznek Bryan Cranstont hozták ki a Breaking Bad című sorozatból, olyan jelöltek előtt, mint Hugh Laurie (Dr. House), Michael C. Hall (Dexter), vagy John Hamm (Mad Men). 

Rekord: a John Adams című történelmi sorozat nyolc kreatív díja mellé további ötöt gyűjtött be, s ezzel kettővel több Emmyt nyert el, mint a 2004-ben tizenegy díjat besöprő Angels in America.

A vígjátékok közül az abszolút győztes a sorozatfilmes szakma világát bemutató 30 Rock lett. Már másodszor vitte el kategóriája fődíját, a stúdiófőnököt játszó Alec Baldwint pedig a legjobb színészként jutalmazták.

Magyar művész legutóbb 1996-ban kapott Emmy-díjat; Ragályi Elemér a Raszputyin című alkotás fényképezéséért.

Ez az igaz üzlet a filmiparnak

A televíziós sorozatok ma már fontosabbak az amerikai filmiparnak, mint a mozis produkciók – mondta kérdésünkre Réz András esztéta. Egy tévésorozat minősége semmiben sem marad el egy mozifilmétől. Sőt, olykor még jelentősebb szellemi energiákat is fektetnek bele. Ha elkészítik egy sorozat mozifilmes változatát – ilyen a Szex és New York vagy az

X-akták –, azt általában le kell butítani az eredetihez képest.

A sorozatoknál évadokat kell előre tervezni, és üzletileg is nagyobb falatnak számítanak.

X-akták –, azt általában le kell butítani az eredetihez képest.

A sorozatoknál évadokat kell előre tervezni, és üzletileg is nagyobb falatnak számítanak. Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó tévésorozat. Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó tévésorozat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!