Hírek

2008.09.07. 18:20

Minimálbérben is lemarad Magyarország a régión belül?

Októbertől 8 százalékkal, 540 lejre (36 ezer 400 forint) emelkedik a havi minimálbér Romániában. Januártól újabb jelentős növelés várható, akkor 600 lej (40 ezer 400 forint) lesz a havonta adható legkisebb bruttó fizetés összege. Nemcsak keleti szomszédunknál kúszik azonban egyre feljebb a minimálbér, hanem a régió szinte minden országában.

BAMA

A pozsonyi kormány múlt szerdán döntött a havi minimálbér tízszázalékos növeléséről, amely így eléri a havi 8 ezer 900 koronát (71 ezer 100 forint). Ha a parlament is jóváhagyja a javaslatot, a rendszerváltás óta elsőször lesz magasabb a legkisebb havi bér Szlovákiában, mint hazánkban.

Magyarországon az idén 69 ezer forint a szakképzetlen munkások minimálbére, s a munkaadók szerint a jövőre várható gazdasági növekedés nem olyan mértékű, hogy jelentős bérfejlesztések alapjául szolgálhatna – sőt, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a minimálbér átmeneti befagyasztását sem tartja kizártnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!