Hírek

2008.09.06. 15:07

Hiller: a felsőoktatásban a minőség élvez prioritást

Ma már nem a felsőoktatási intézmények és az ott tanulók száma a meghatározó, hanem a főiskolákon, egyetemeken folyó képzés minősége - mondta Hiller István a Miskolci Egyetem szombati tanévnyitó ünnepségén.

mti

A kilencvenes évek elejétől a magyar felsőoktatásban megnégyszereződött a hallgatók száma, 100 ezerről csaknem, 400 ezerre nőtt, ez a szemlélet akkor helyes volt, ám a mai globalizált világban az egyik legfontosabb és legélesebb verseny a tudásért, annak megszerzéséért folyik - mondta a szakminiszter, hozzátéve: a mennyiségi változásnak ideje volt véget vetni, a minőségre, a színvonalra kell helyezni a hangsúlyt. Hiller István úgy fogalmazott: hisz és bízik abban, hogy a magyar felsőoktatás megfelel az új kihívásoknak, a minőség elsődlegességének, a felsőoktatás finanszírozásának és struktúrájának átalakításakor ugyanis ezt a szempontot tartotta szem előtt a kormányzat.

A szaktárca vezetője szerint a Miskolci Egyetem - amely az észak-magyarországi régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, és amely a regionalitásra igen nagy hangsúlyt helyez - ebben a változásban élen járt, a "leginnovatívabb, legkezdeményezőbb volt". Változás és fejlődés csak akkor érhető el, ha az unió feltételeinek megfelelően, és azt alakítva, a regionalizmusban a felsőoktatás is nagyobb hangsúlyt kap - tette hozzá. A miniszter, amikor átadta a 14 ezer hallgatót padsoraiba tudó Miskolci Egyetem rektorának, Patkó Gyulának a Felsőoktatási Minőségi Díjat, azt mondta: ezzel nemcsak a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazását, hanem az itteni magas színvonalú oktatást, képzést is elismerik.

A Felsőoktatási Minőségi Díjat a kormány két évvel ezelőtt azzal a céllal alapította, hogy a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő eredményeket és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények teljesítményéét elismerje. Patkó Gyula rektor beszédében azt mondta: a Miskolci Egyetem, amely gyökereit 1735-re, a selmecbányai akadémia alapításáig vezeti vissza, jogutódként elkötelezett az oktatás színvonalának emeléséért. A tanévet megkezdő 14 ezer hallgató közül 3500 az elsőéves, 800 oktató és kutató dolgozik a folyamatosan fejlődő és korszerűsödő campuson - mondta a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!