Hírek

2008.09.12. 08:15

Debrecen: népszavazás a buszbizniszről?

Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP debreceni önkormányzati frakciója a tömegközlekedés átalakításával kapcsolatos pályázat miatt – jelentette be Varga Zoltán, a szocialisták városi alelnöke csütörtökön A Kósa-féle buszbizniszre magyarázat nincs, kérdőjel annál több! címmel tartott sajtótájékoztatóján.

mti

A Fidesz szerint a helyi szocialisták a Hajdú Volán lobbistáiként lépnek fel. A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy bár jelenleg 2012-ig hatályos közszolgáltatási szerződés van érvényben a Hajdú Volán Zrt.-vel, a közgyűlés ennek ellenére tavasszal új pályázatot írt ki a helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításra. Varga Zoltán szerint nem igazak azok az érvek, miszerint azért kell változtatni, mert a jelenlegi cég által nyújtott szolgáltatás rossz minőségű és drága. Ezzel összefüggésben Bassel Ferenc, az MSZP debreceni alelnöke elmondta: a Hajdú Volán jelenleg üzemelő gépjárműparkja – a felszereltséget és az életkort figyelembe véve – harmadik az országban. A járatkimaradások száma nem éri el a közszolgálati szerződésben meghatározott egy százalékot, sőt lényegesen elmarad attól.

A politikus megemlítette azt is, hogy a Hajdú Volán más volántársaságokkal összehasonlítva a legolcsóbb, egy kilométer út költsége 375 forint, míg az öt legnagyobb megyei jogú városban ez az átlag 425 forint kilométerenként. Varga Zoltán a sajtótájékoztatón kérdésesnek nevezte, hogy a jobb minőségű szolgáltatás irányába történő elmozdulás jelenti-e, hogy a jelenlegi egyszázalékos megengedett járatkimaradási mértéket a pályázatban két százalékra emelte a város vezetése. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a több mint 10 milliárd forintos gépjárműpark beszerzést követően, és a jelenleg érvényes közszolgáltatási szerződés felmondásával lényegesen drágább lesz a tömegközlekedés Debrecenben.

Ezt a pluszköltséget pedig vagy a tömegközlekedést igénybe vevők, vagy együttesen az adófizető debreceniek fizetik majd meg. Varga Zoltán szerint ilyen súlyú kérdésben megengedhetetlen, hogy a közgyűlés döntsön esetlegesen zárt tanácskozáson. Meg kell kérdezni a debrecenieket, ezért kezdeményezik a helyi népszavazást – tette hozzá. Az MTI érdeklődésére Varga Zoltán annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fideszes többségű debreceni közgyűlés támogatni fogja a képviselők egynegyede által benyújtandó helyi népszavazási kezdeményezést. A Fidesz ugyanis elkötelezett híve a népszavazásnak, s mint többször kifejtették, egy-egy népszavazás a demokrácia ünnepe – mondta Varga Zoltán.

A város közgyűlése ez év tavaszán döntött arról, hogy egy magasabb színvonalú, a város és lakossága szempontjából gazdaságosabb tömegközlekedési szolgáltatás bevezetése érdekében nyílt pályázatot ír ki – reagált az elhangzottakra közleményben Papp László, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője. „A sajtótájékoztatójukon elhangzottakat egyértelműen úgy értékeljük, hogy a debreceni szocialisták a Hajdú Volán lobbistáiként lépnek fel” – fogalmazott.

A Fidesz szerint minden alapot nélkülöz, hogy a pályáztatás eredményeként a debreceniek drágábban vehetik igénybe a szolgáltatást. A pályázati kiírásnak alapvető feltétele, hogy az új szolgáltató nem hajthat végre inflációt meghaladó mértékű tarifaemelést. A közlemény emlékeztet rá: ilyen feltétel a jelenlegi szolgáltatóval, a Hajdú Volánnal kapcsolatban nem áll fenn, ennek következtében került sor arra, hogy hosszú alkudozást követően sikerült megegyeznie az önkormányzatnak 2008-ra vonatkozóan a „csak” 11,48 százalékos átlagos tarifaemelésben, ami az inflációt jelentős mértékben meghaladja.

A népszavazási kezdeményezésről Papp László kifejti: amennyiben a kezdeményezés megfelel a jogszabályi előírásoknak és a szocialisták összegyűjtik a szükséges 25 százalékos támogatást, az önkormányzat eleget tesz törvényi kötelezettségének. „Meggyőződésem, hogy a debreceniek többsége nem ellenzi, hogy gazdaságosabb, jobb színvonalú tömegközlekedés érdekében a város teremtsen versenyhelyzetet, és ha a jelenleginél jobb szolgáltató jelentkezik a feladat ellátására, akkor az lássa el a szolgáltatást” – közölte a Fidesz debreceni frakcióvezetője.

A Kósa-féle buszbizniszre magyarázat nincs, kérdőjel annál több! címmel tartott sajtótájékoztatóján. mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!