Hírek

2008.09.24. 12:48

Csányi és Demeter is felhívta a főkapitányt

Hárman is felhívták Bencze József országos rendőrfőkapitányt – így Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin (Fidesz) volt titokminiszter is –, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt. több telephelyén, és szervereket, illetve adathordozókat foglalt le. Ez derül ki abból a feljegyzésből, amelyet az ORFK vezetője szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített.

mti

A dokumentumot Daróczi Dávid kormányszóvivő bocsátotta az MTI rendelkezésére annak kapcsán, hogy az Index kedden arról írt: van olyan telefonbeszélgetés az adatgyűjtési ügy dokumentációjában, ami már az eset kirobbanása után készült. Demeter Ervin hívta fel Bencze Józsefet azért, hogy figyelmeztesse: szerinte politikai célokra akarják felhasználni ebben az ügyben a rendőrséget. Daróczi hangsúlyozta: a feljegyzés nem minősített adat, így nyilvánosságra lehet hozni.

Bencze feljegyzése szerint miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője, illetve alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartottak hat helyszínen, és szervereket, adathordozókat foglaltak le, másnap délelőtt Csányi Sándor telefonált neki. Az OTP vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál.

Ugyanezen a napon, szeptember 11-én délután felhívta Benczét Demeter Ervin volt titokminiszter, aki azt állította: a rendőrséget ebben az ügyben olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga. „Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek” – áll a dokumentumban. A fideszes politikus értetlenségét fejezi ki azzal kapcsolatban, miért 15 kommandós ment az egyik helyszínre házkutatni.

A feljegyzés tartalmazza, hogy szintén ezen a napon Jakab Géza nyugalmazott dandártábornok is telefonált a főkapitánynak ez ügyben, és szintén a Csányi-holding szerverei lefoglalásának jogosságát vitatta.

A kormányszóvivő az MTI azon kérdésére, miért készítette Bencze József ezt a feljegyzést az igazságügyi miniszternek, azt válaszolta: ez a hivatali rend szerinti tájékoztatási forma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!