Hírek

2008.08.03. 00:04

Politikusok nyelvtudása: a nullától a felsőfokig

Sok tekintetben hasonló a magyar politikusok nyelvtudása a lakosságéhoz. Bár egyesek kiválóan beszélnek akár több nyelven is, még mindig sok olyan képviselőnk van, aki bajban lenne, ha idegen nyelven kéne megszólalnia.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy idegen nyelvet beszél, de azt tárgyalási szinten
[/caption] Közismert, hogy a magyarok idegennyelv-tudása a többi európai uniós országhoz képest rendkívül gyenge. Felmérések szerint a lakosság 29 százaléka beszél valamilyen nyelvet, de még ennél is alacsonyabb azok aránya, akik az öt leggyakoribb nyugati nyelv egyikén értenek. Szakemberek szerint nincs ez másként politikusaink körében sem, bár vannak, akik magas szinten beszélnek akár több idegen nyelvet is. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkárnak például öt nyelvvizsgája van, sok képviselőnk bizony bajban lenne külföldön, vagy ha egy nemzetközi konferencián kéne idegen nyelven előadást tartania.

Görög Ibolya protokollszakértő lapunk kérdésére azt mondta, a fiatalabb, vagyis a 30-40 évesek generációjához tartozó politikusok jobban tudnak valamilyen idegen nyelven, hiszen közülük többen is külföldön tanultak. „Politikusaink elsősorban angolul vagy németül beszélnek. A szocializmusban viszont érthető módon az orosz volt az idegen nyelv, MSZMP-tagok részére tartottak is orosz nyelvi képzéseket” – mondta a szakértő. Ám akkor is volt, aki nem beszélte még a szocialista tábor „közös” nyelvét sem, Kádár János például semmilyen nyelven nem tudott. Utódja, Grósz Károly beszélt oroszul, az olyan, akkor fiatalnak számító MSZMP-sek pedig, mint Németh Miklós és Medgyessy Péter, nyugati nyelveket is tanultak.

Ha osztályozni kellene mostani politikusaink nyelvtudását, minden bizonnyal Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, az MSZP elnökségi tagja kapna csillagos ötöst. Vadainak angolból és spanyolból felsőfokú, franciából, oroszból és norvégból középfokú nyelvvizsgája van. De a kiváló tanulók közé tartozna még Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki angolul felső-, szerbül és horvátul középfokon, franciául pedig társalgási szinten beszél. Ötöst kapna nyelvtudására értékelésünk szerint Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő is felsőfokú angol, középfokú német és társalgási szintű orosz nyelvtudásáért. Szintén a legjobb nyelvtudású politikusok közé kell sorolni Hiller István oktatási és kulturális minisztert. Ő a bizonyítványához talán még külön dicséretet is kapna felsőfokú latin nyelvvizsgájáért még akkor is, ha ennek a nyelvnek a nemzetközi tárgyalásokon minden bizonnyal nem veszi sok hasznát. Azonban olaszul középfokon beszél, ami mellé ott van még társalgási szintű angol és tárgyalási szintű német nyelvtudása. És bár igyekszünk szigorúak lenni, de a nagyon jó nyelvtanulóknál kell megemlíteni Magyar Bálint SZDSZ-es volt oktatási minisztert, aki angolból felső-, oroszból középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, illetve Demszky Gábor főpolgármestert, ő angolul és németül tárgyalóképes. Talán már nem az ötös tanulók táborában, de még mindig a jók között van Kóka János volt SZDSZ-elnök középfokú angol és német nyelvvizsgájával, valamint Lendvai Ildikó, aki angolból szóbeli középfokú nyelvvizsgával rendelkezik középfokú orosztudása mellett.

Értékelésünkben az egy idegen nyelvet beszélő politikusok következnek. Elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt említjük, akinek tárgyalási szintű angoltudása van. Egyszer egy blogbejegyzésében arról írt, négyszemközti tárgyaláson angolul szokott beszélni, mint ahogy azt is megemlítette egy korábbi interjúban, hogy már üzletember korában angolul tárgyalt. Legfőbb politikai riválisáról, Orbán Viktorról sem saját, sem az Országgyűlés honlapján nem találtunk nyelvtudásra vonatkozó adatot. De a Fidesz elnöke kiválóan beszél angolul. Fél évet töltött Oxfordban, ahol politikai filozófiát hallgatott, kormányfőként pedig sokszor csillogtatta nyelvtudását. Ha már miniszterelnökökről van szó, meg kell említeni Medgyessy Pétert és Horn Gyulát is. Előbbi franciatudását sokan dicsérik, de románul is beszél, a rendszerváltás utáni első szocialista kormányfő, Horn pedig a Szovjetunióban tanult, így orosztudása magas szintű. Emellett angolul, bolgárul és szerbül is tud.

Angolul beszél tárgyalási szinten Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Varga Mihály, a Fidesz-kormány pénzügyminisztere. Minden bizonnyal a gyenge tanulók közé tartozna Áder János, az Országgyűlés volt fideszes elnöke. Áder képviselői adatai között egy diszkrét német alapfokú nyelvvizsga szerepel. „Ez az egyik fogyatékosság, amit pótolnom kell” – mondta egyszer nyelvtudásáról kritikusan a Fidesz politikusa. Az országgyűlési képviselők sorában sok, hozzá hasonlóan szerény nyelvismeretű politikust találni. Közülük sokan valószínűleg nem is fordulnak meg gyakran olyan eseményeken, ahol a nyelvtudásra szükség lenne, viszont egy képviselőtől mégiscsak elvárható, hogy beszéljen valamilyen idegen nyelven.

És hogy mit jelentenek az előbbiekben felsorolt nyelvismereti szintek, valamint milyen alkalmakkor kell idegen nyelven beszélni egy poltikusnak, ahhoz érdemes megismerni két szakértői véleményt. Mack Alasdair, a Babilon Nyelviskola tanulmányi igazgatóhelyettese lapunk érdeklődésére elmondta: a Magyaroszágon szerzett középfokú C típusú, tehát a szóbelit és az írásbeli magában foglaló nyelvvizsga tárgyalási szintű nyelvtudást feltételez. „A beszélő ebben az esetben a legtöbb nyelvtani szerkezetet ismeri és nagyrészt jól is használja, legfeljebb kisebb nyelvi finomságokat nem vesz észre” – mondta a nyelvtanár. Mack Alasdair szerint a tárgyalási szintű nyelvtudással előadást tartani és vitatkozni egyaránt lehet. „Felsőfokú nyelvtudással – fűzte hozzá a szakember – szinte minden helyzetben képes kommunikálni az illető.” A nyelvtanár kérdésünkre úgy fogalmazott, a társalgási szintű nyelvtudást objektíven megítélni elég nehéz, mert nem lehet tudni, milyen szituációban tud kommunikálni valaki. „A társalgási szint elvben alacsonyabb, mint a tárgyalási. Itt már lehetnek megértési problémák, de egyáltalán nem biztos, hogy aki társalgási szinten beszél, nem tudja jól a nyelvet” – mondta Mack Alasdair.

„A diplomácia nyelve tradicionálisan a francia, de a diplomaták angolul beszélnek” – ezt már Görög Ibolya magyarázta el kérdésünkre. Mint mondta, a nemzetközi tárgyalások angolul folynak, de az állam- és kormányfői találkozókon kötelező a tolmács. „Mindenkinek jól felfogott érdeke ugyanis, hogy ami elhangzik, pontosan hangozzék el” – tette hozzá a protokollszakértő. Még a szűk körű találkozókon is van tolmács, ilyenkor „rajtuk a világ szeme”. Görög Ibolya azt is elmondta, politikusok leggyakrabban kötetlen alkalmakkor beszélgetnek tolmács nélkül, például tanácskozások szünetében vagy ebédekkor. Ehhez a szakértő szerint elég a társalgási szintű nyelvtudás.

Magyar politikusok nyelvtudását a világ politikusaiéval összehasonlítva Görög Ibolya elmondta, az angol anyanyelvűek nehezen szánják rá magukat más nyelv tanulására, a franciák gőgből nem akarnak más nyelven beszélni. A németek általában tudnak angolul, a volt szocialista országok vezetői is angolul beszélnek leginkább. „A probléma a távol-keleti országokkal van. Az ottani politikusok nem nagyon tudnak idegen nyelvet. Az arab országok vezetői beszélnek angolul, az afrikaiaknál pedig attól függ a nyelvtudás, milyen gyarmat volt korábban országuk” – mondta a szakértő.

Többnyelvű politikusok a világban

Vlagyimir Putyin magyarországi tárgyalásán angolul beszélt Gyurcsány Ferenccel, de a volt orosz elnök németül is kiválóan beszél. Viszont valószínűleg nem sokan hallották angolul beszélni Nicholas Sarkozy francia elnököt. Angela Merkel német kancellár oroszul tud, Zoran Djindics egykori szerb miniszterelnök pedig anyanyelvi szinten beszélt németül, és kormányfőként kezdett angolul tanulni. Valóságos nyelvzseni az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice kiválóan elboldogul anyanyelvén a világban, de tud még oroszul, franciául és spanyolul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!