Hírek

2008.08.27. 11:50

Gyurcsány: a Magyar Demokratikus Charta független a politikától

Gyurcsány Ferenc támogatja a szándékot, hogy Magyar Demokratikus Charta néven szervezzék újjá magukat a „demokraták”. Mint mondta, ebben a pártpolitika, a kormánypolitika és ő maga sem vállal közvetlen szerepet.

mti

A kormányfő az MTI-nek szerdán nyilatkozva természetesnek nevezte, hogy a pártok, beleértve a kormánypártok támogatóit is, akik nyugodt, demokratikus Magyarországot akarnak, részt vesznek a charta-mozgalomban. „Ebben az én szerepem sem több: állampolgárként és nem miniszterelnökként vagy pártpolitikusként veszek részt benne” – fogalmazott.

Jogos nemzeti önvédelem

A melegfelvonuláson történt atrocitások után Gyurcsány július 6-án jelentette be, hogy a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet kezdeményez, és gyűlést hirdetett szeptember 6-ra. A Fidesz már július 8-án jelezte, hogy nem vesz részt a gyűlésen, az SZDSZ pedig csak akkor lesz jelen, ha az esemény nem pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják.

Gyurcsány hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy sok neves közéleti szereplő – liberálisok, szociáldemokraták, konzervatívok – kezdtek el beszélgetni civil szervezetekkel. Az a jó, ha civil társadalmi önszerveződés a bázisa a charta-mozgalomnak. A rendszerváltás utáni évekre utalva a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Demokratikus Chartának nagyon jó hagyományai vannak Magyarországon.

Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy szeptember 6-án lesz a Magyar Demokratikus Charta alakuló ülése. A miniszterelnök Vitányi Ivánnal  közösen ugyanis arról tájékoztatta az MSZP-frakciót, hogy számos köztiszteletnek örvendő személy és civil szervezet jelezte: szeretne részt venni, a Demokratikus Charta hagyományaira építve a Magyar Demokratikus Charta életre hívásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!