Hírek

2008.06.23. 17:01

Tojáskartell: a versenyhatóságnak adott igazat a bíróság

Valóban korlátozzák a versenyt a tojástermelők – állapította meg hétfői kihirdetett ítéletében a Fővárosi Bíróság (FB), és egyben helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi döntését az érintett vállalkozások megbírságolásáról.

M. S.

Mint ismert, a versenyhatóság még 2006 novemberében 120 millió forintos bírságot rótt ki a Baromfi Termék Tanács részeként működő, jelenleg 125 céget tömörítő Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége ágazati szervezetre, továbbá 26,5 millió forintot az ugyancsak több vállalkozást tömörítő Magyar Tojás Kft. tagjaira. A GVH akkor azzal indokolt, hogy a szövetség 2002-től kezdve rendszeresen versenykorlátozó intézkedéseket foganatosított, így például évről-évre közölte tagjaival, hogy milyen árak betartása ajánlott, importengedélyezési rendszert vezetett be, előírta a tojótyúk-állomány idő előtti csökkentését, illetve a termelés tíz százalékának az exportálását. A Magyar Tojás Kft. tagvállalkozásai szintén egyeztették piaci áraikat – állította a versenyhivatal. A termelők fellebbeztek a döntés ellen; az első fokon eljáró FB most tette közzé ítéletét.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] A kartellezők előre egyeztettek a tojás áráról – állítja a versenyhivatal
[/caption]A bírság alapját az érintett cégek 2005-ös árbevétele képezte, a GVH ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a nagy kiskereskedelmi láncok árletörő politikája, illetve a mind erősebb import miatt a versenykorlátozó intézkedéseknek nem volt jelentős hatásuk a fogyasztói árakra. Mivel az ítéletet egyelőre nem kapta kézhez a szövetség, kommentálni sem kívánták lapunk kérdésére a döntést. Így nem tudható, hogy tervezik-e az ügy másodfokra terelését.

Értesüléseink szerint egyébként az FB ítéletének van egy kitétele, amely rendkívül kedvező lehet a szövetség és a Magyar Tojás Kft. tagjaira nézve. Úgy tudjuk, a bíróság nem állapított meg egyetemleges felelősséget. Ez azt jelenti, hogy a bírságot a két szervezetnek kell kifizetnie, és nem a tagvállalkozásoknak. És ha erre nincs fedezet, a büntetés akkor sem fizettethető ki a tagcégekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!