Hírek

2008.06.24. 18:35

Társadalmi vitát kezdeményez Kolompár

Széles körű társadalmi vitát kezdeményez az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Monok és a hozzá csatlakozó önkormányzatok azon döntése miatt, hogy a segélyek kifizetését feltételekhez kötik – közölte kedden Kolompár Orbán.

BAMA

A roma érdek-képviseleti szervezet elnöke kijelentette: nem lehet a szegényeket, cigányokat, nagycsaládosokat és a munkából kiszorultakat büntetni, ellenük hangulatot kelteni csak azért, mert ők szegények. Aggodalommal figyeli, hogy egyre több települési önkormányzat sérti meg tudatosan a demokratikus törvényeket. Az OCÖ elnöke azt mondta: a roma érdekképviselet Dohány utcai székházába hívja szerdára azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőit, akik a 2006-os kisebbségi választáson és országosan száz főnél több jelöltet állítottak. Kolompár Orbán emlékeztetett, Kállai Ernő kisebbségi ombudsman múlt kedden ismertetett vizsgálati jelentésére. A biztos megállapította: törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a monoki és a községhez csatlakozó más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. A roma politikus szerint az önkormányzatoknak nem törvényt kell hozniuk, hanem alkalmazniuk és végrehajtaniuk kell azt.

A kisebbségi ombudsman múlt kedden azt kérte Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzatától, vonja vissza rendeleteit. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzata pénteken azt közölte, a rendeletet nem vonják vissza, de erőszakkal sem fogják alkalmazni. A település polgármestere hétfőn bejelentette: országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a segélyezési rendszer átalakításának ügyében, ehhez aláírásgyűjtési akcióba kezd. Siklós önkormányzata azt tervezi, hogy csatlakoznak a segély munkához kötését a Szerencsi Kistérség polgármesterei által kezdeményezett felhíváshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!