Hírek

2008.06.11. 16:52

Már halálos áldozata is van a benzinsokknak

Két kamionsofőr meghalt a spanyol és portugál üzemanyag-sztrájkokban. Egyiküket a spanyol Granada városában ütötte el egy furgon, a másik sofőr a portugál Alcanena városában vesztette életét, amikor egy, a blokádon áthajtó kamiont próbált megállítani.

Sz. B.

A blokádok miatt a spanyol lakosság elkezdett üzemanyagot és élelmiszert raktározni. A tüntetők fuvarozási minimum-tarifa meghatározását követelik a kormánytól, miután a gázolaj ára idén már több mint 20 százalékkal emelkedett. Zapatero spanyol miniszterelnök sürgösségi hitelt és korábbi nyugdíjazási kedvezményeket ígért nekik, és elzárkózik a minimumár ötletétől.

A sztrájk miatt teljesen leállhat az autógyártás a Seatnál, az alkatrészszállítmányok akadoznak. Súlyos helyzet alakulhat ki emiatt az országban: mert 70 ezer ember nem tud dolgozni.

Közben Brüsszelhez fordulnak az európai fuvarozók a gázolaj ára miatt: szövetségük a tagszervezetek kezdeményezése alapján felszólította az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a fuvarozók további működése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!